Fakta: Detta har hänt

Moderaternas digitala kommunikatör Delmon Haffo kallade i förra veckan socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för hora i en video.

Han fick omedelbart lämna sin anställning.

I fredags meddelade partisekreteraren Tomas Tobé att ytterligare en person fått sparken, tre personer fått en varning, samt att kommunikations- och analyschefen Per Nilsson numera bara är analyschef.

Delmon Haffo har bett Annika Strandhäll om ursäkt.

(TT)

– Det var en helt oacceptabel händelse, men det var en extrem händelse som vi har vidtagit åtgärder mot, det är inte ett uttryck för en kultur i övrigt, säger Kinberg Batra.

Att vissa hävdat just detta, avfärdar hon.

Genomför omstart

– Jag tycker att det är onödigt att göra partipolitik av detta, så de påståendena får stå för dem, det är varken en strategi eller en kultur.

Partiets kommunikationschef, Per Nilsson, får lämna det uppdraget samtidigt som två personer fått lämna sina anställningar och tre fått en varning.

– Vad vi gör nu är en omstart av hur vi arbetar med vår digitala kommunikation, för det behövs, säger Anna Kinberg Batra.

Hon tycker att det är bra att Delmon Haffo (M) bett Annika Strandhäll om ursäkt.

Skadan skedd

– Det är bra att han uttrycker att han är ångerfull, men skadan är redan skedd och det som hänt kan inte göras ogjort.

Anna Kinberg Batra hoppas att det inträffade kan bli en vändpunkt för debattklimatet på sociala medier.

– Det vore positivt. Det kan vara hätskt i debatten ibland, men jag skulle gärna se en politisk debatt som handlar mer om regeringens svagheter än om debattörernas frisyrer, säger hon.