Fakta: Det kinesiska nyåret

Datumet för det kinesiska nyåret varierar mellan slutet av januari och mitten av februari. I år inträder det den 8 februari.

Nyåret är den största högtidsfesten i den kinesiska kalendern och firas med smällare och fyrverkerier. Många går i tempel, barnen får presenter och familjer och släkter träffas för att äta middag och ha trevligt. Hemmen städas för att få bort det gamla årets olyckor. Varje kinesisk nyår karaktäriseras av ett av tolv djur som finns i den kinesiska astrologin. 2016 är apans år, det är det nionde djuret i cykeln.

Listan över saker att inte göra på det kinesiska årets första dag är lång och innefattar bland annat:

Att inte äta medicin, då blir man sjuk hela året

Att inte äta gröt, då blir man fattig hela året

Att ha gråtande barn på årets första dag betyder otur

Inte använda svarta eller vita kläder, det är sorgens färg

Källa: TT, The Telegraph

Fakta: Apans år

Personer födda i apans år är enligt den kinesiska astrologin livliga, snabba, nyfikna och kreativa. De anses också vara busiga och tillhöra ett olyckssaligt tecken.

Några av de mindre attraktiva dragen är själviskhet, misstänksamhet, arrogans och avundsjuka.

Personer födda 1908, 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016 är födda i apans år.

– Getens år (2015) ska man inte skaffa barn, de blir skrikiga och jobbiga. 2016, apans år passar bättre, säger den 34-årige programmeraren Ning Xia till TT.

Han bor med sin fru i Shanghai och passar på att njuta av lugnet i 15-miljonersstaden som på nyåret är nästa tom. Enligt honom är högtiden ett tillfälle att träffa farmor och äta sin frus goda mat. I år börjar han nytt jobb och kanske är det dags att skaffa barn också, resonerar han.

Han är en av tre kineser som TT och nyhetsbyrån Reuters pratat apans år och framtiden med.

Struntar i nyår

En annan är Fan Fu som arbetar på ett bygge i Hebei och är en av landets miljontals migrantarbetare. Tillsammans med ett tjugotal kollegor struntar han i år att åka hem över den sju dagar långa ledigheten och ockuperar istället sin arbetsgivares kontor. Skälet är att de inte fått någon lön och att åka hem till familjen utan pengar är för många en stor skam.

– Byggherren säger att de inte har några pengar, de har inte betalat oss en enda spänn, säger Fan Fu till Reuters.

Problemen med obetalda löner anses så stora att regeringen innan det kinesiska nyåret uppmanade lokala myndigheter att övervaka att migrantarbetarna får betalt, rapporterar statliga Arbetarbladet.

Det samtidigt, som minst sju aktivister som kämpar för arbetares rättigheter i början av året greps i Guangdong i södra Kina, enligt Reuters.

Flitets lampa

I ett pojkrum i utkanten av Peking sitter 17-årige Ma Tianyi och pluggar kinesiska. Det är hans sämsta ämne berättar han för TT, och han måste därför plugga extra hårt. Tolv timmar om dagen studerar han, veckans alla dagar. Det är viktigt för snart är det dags för Gaokao, ett centralprov som avgör vilket universitet du blir antagen till. Proven ges i olika former, redan från småskoleåldern, och är helt avgörande för hur livet ter sig.

På nyårsafton får Ma Tianyi dock vara ledig en stund, för då är det dags för årets TV-höjdpunkt – den stora nyårsgalan på statliga CCTV.

– Vi ska göra dumplings också! Det är ett måste när alla släktingar kommer på besök, säger han.