Kraven på boendet

Det här är några av de krav som Migrationsverket ställde på boendet inför upphandlingen:

• Leverantörerna måste erbjuda en helhetslösning för minst ett halvårs boende, inklusive kajplats och bygglov, om det behövs. De är även ansvariga för brandskydd.

• Varje fartyg/plattform måste rymma minst 200 platser.

• Utöver sovplatser ska varje boende ha matsal eller matplats, tv-rum eller samlingsrum, lekhörna för barnen och wi-fi.

• Migrationsverket vill också att de asylsökande ska ha möjlighet att vid behov kunna ta sig från fartygen till förskola, skola, vårdcentral och bibliotek.

 

Källa: Migrationsverket

Det var i mitten av november som Migrationsverket startade en upphandling om att driva ett asylboende på vatten. Totalt tio anbud kom in och nu är det klart att företaget Accumul8or Invest AB vann upphandlingen och kommer troligtvis att börja driva boendet under det första kvartalet 2016.

Boendet kommer att ha plats för cirka 1260 personer.

Mycket mer är inte klart än så länge, det är inte bestämt i vilken stad och vid vilken kaj båten kommer att ligga. Det är inte heller klart vilka som kommer att bo på båten, barnfamiljer eller ensamstående.

Vilket fartyg som faktiskt kommer att användas vill Migrationsverket inte heller berätta, med hänvisning till affärssekretess.
 

LÄS MER: Flytande asylboenden hyrs in


– Migrationsverket är givetvis glada att vi kommit fram till ett beslut. Och vi har lärt oss mycket. Nästa steg är att fördjupa kontrollerna och besiktiga anläggningen. Därefter hoppas vi att det blir klart med kajplats så snart som möjligt, säger Willis Åberg, chef för avdelningen för verksamhetsstöd på Migrationsverket.

När nyhetsbyrån TT pratade med Willis Åberg i slutet av november beskrev han fördelarna med ett asylboende på ett fartyg:

– Hamnarna ligger ju oftast ganska nära centrum, så det kan till och med vara bättre än vissa etableringar långt ute i skogen i norr.
 

►LÄS MER: Migrationsverket bryter rekorddyrt matavtal för asylboende


Boenden på vatten för asylsökande har använts tidigare, bland annat under Balkankriget på 90-talet.