Fakta: Det spanska nyvalet

3 maj: Kung Felipe VI utlyste formellt nyval till den 26 juni.

13 maj: Sista dagen att anmäla koalitionsöverenskommelser till valkommissionen.

18–23 maj: Period för partierna för att lämna in kandidatlistor.

10–24 juni: Officiell valkampanjsperiod.

26 juni: Parlamentsval.

19 juli: Parlamentet återsamlas.

Sedan kungen haft samtalsrundor med partierna väntas på sensommaren förtroendeomröstning i parlamentet om ny regering.

Under veckan har Podemos och IU genomfört medlemsomröstningar som med överväldigande majoriteter resulterat i ett ja till en valallians, enligt spanska medier. Därmed ligger förslag klara på hur platserna ska fördelas på kandidatlistorna.

Nykomlingen Podemos, med rötter i en alternativ gräsrotsrörelse, blev tredje största parti i valet den 20 december, som slutade med att inget parti kunde bilda regering vare sig på egen hand eller i koalition. Podemos fick över fem miljoner röster vilket gav 69 mandat av kongressens 350.

Den förenade vänstern IU, som hyser kommunister, republikaner, gröna och feminister, samlade över 900 000 röster, som bara resulterade i två mandat på grund av valsystemet. Tack vare överenskommelsen med Podemos hoppas IU kunna nå 8–13 mandat i nyvalet.

Ökad press

Utifrån opinionsmätningarna ligger det klart inom räckhåll för Podemos-IU att bli större än PSOE som i årtionden varit den största och främsta vänsterrösten.

Om PSOE väljer att på något sätt bilda en pakt med den nya vänsteralliansen, skulle sannolikt nuvarande högerregering bytas ut.

Premiärminister Mariano Rajoy å sin sida hoppas på att kunna bilda en storkoalition mellan hans PP och PSOE – två historiska ärkefiender. PSOE-ledaren Pedro Sánchez har hittills kategoriskt avvisat den tanken.

Nytt läge

Vad alliansen mellan Podemos och IU ska kallas blir känt på fredagen då tiden går ut för att anmäla en koalition till valkommissionen.

Det är första gången i demokratin efter Francos diktatur som Spanien går till nyval. Parlamentsvalet i december innebar slutet på den mångåriga tvåpartidominansen av PP och PSOE.