Fakta: Flera projekt pågår

Flera projekt med förkortad arbetstid och bibehållen lön pågår för närvarande i Sverige.

Projektet med sextimmarsdag på Svartedalens äldreboende inleddes i februari 2015 och är planerat att pågå 2016 ut.

Enligt följeforskaren Bengt Lorentzon har Svartedalens äldreboende haft 64 procent fler aktiviteter för de boende under projektperioden än Solängens äldreboende, som används som jämförelseobjekt.

Försöket på Sahlgrenska universitetssjukhuset inleddes samtidigt och utvärderas för närvarande.

I höstas startade ett projekt med arbetstidsförkortning på äldreboendet Sjöjungfrun i Umeå.

Ett nytt projekt är på gång inför hösten inom Västerbottens läns landsting.

Bland föregångarna finns Toyota Center i Göteborg, som införde sextimmarsdagar för sina plåtslagare och mekaniker redan 2002.

Källor: TT och Umeå Tidning

Försöket med sex timmars arbetsdag på ett äldreboende i Göteborg hängde i luften efter en motion från Moderaterna, som vill avsluta det omedelbart. Men efter en lång debatt beslutade kommunfullmäktige på torsdagskvällen att försöket fortsätter som planerat, skriver Göteborgs-Posten.

– Det känns skönt att kunna slutföra projektet, så att vi kan dra alla slutsatser. Omställningen ger full effekt efter två år, kommunalrådet Daniel Bernmar (V) till GP.

Pilotprojektet med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende på Hisingen har skapat rubriker runt om i världen. Försöket inleddes i februari förra året och är planerat att pågå 2016 ut. Sjukfrånvaron har gått ned, personalen upplever att den mår bättre – och de boende är nöjdare, enligt uppföljningarna som gjorts. Men pilotprojektets motståndare anser att det inte är ekonomiskt försvarbart att låta det fortsätta.