– Blir det ett nej då har Nederländerna gett Putin den bästa present han kunnat önska sig.

EU-parlamentsledamoten Fredrick Federley (C) om den nederländska folkomröstningen om EU:s samarbetsavtal med Ukraina. (TT)

Fakta: Folkomröstningen i Nederländerna

Folkomröstningen i Nederländerna gäller ratificeringen av EU:s frihandelsavtal med Ukraina. För att resultatet ska räknas måste minst 30 procent av de röstberättigade säga sitt.

En vallokalsundersökning för tv-bolaget NOS som presenterades vid vallokalernas stängning visade på 29 procents valdeltagande – med en felmarginal på plus/minus tre procentenheter. 64 procent sade nej och 36 procent ja, enligt undersökningen.

Även om folkomröstningen endast är rådgivande så har det nederländska parlamentet lovat att ta hänsyn till resultatet. Vad som händer vid ett nej är dock oklart. Få bedömare ser det som realistiskt att hela avtalet med Ukraina kommer att hävas. Däremot skulle Nederländerna eventuellt kunna erbjudas någon form av undantag.

Nederländernas regering består sedan valet 2012 av en koalition mellan liberala VVD och socialdemokratiska PvdA.

En dramatisk rösträkning vidtog sedan vallokalsundersökningar visat att röstandet balanserade alldeles intill den 30-procentsgräns som krävs för att göra onsdagens folkomröstning giltig. Prognoser vid 23-tiden tydde dock på ett valdeltagande kring åtminstone 31 procent.

Resultatet rådde dock inget tvivel om. Vallokalssiffrorna pekade på solklara 64 procent för nej, mot 36 procent för ja.

Nej-kampanjarna jublade, trots det låga valdeltagandet.

– Det här resultatet kan inte avvisas, sade en nöjd ledare för vänsterpartiet SP, Emile Roemer, till nederländsk tv.

EU-fientlige Geert Wilders från Frihetspartiet, PVV, tog i ännu mer.

"Det verkar som om det nederländska folket sade nej till den europeiska eliten och nej till avtalet med Ukraina. Det här är början till slutet på EU", skrev Wilders på Twitter.

Tungt för Rutte

Det interna trycket lär nu öka ytterligare på premiärminister Mark Rutte och hans regering, som redan tärs av usla opinionssiffror.

Ett nyval i förtid har setts som ett tänkbart resultat av en klar nej-seger – även om ingen räknar med att något drastiskt kommer att ske förrän Nederländernas pågående period som ordförandeland i EU är över den sista juni.

Rutte själv lovar att noga fundera på konsekvenserna.

– Låt oss ta göra det noggrant. Det kommer att ta dagar, om inte veckor. Det är vi skyldiga väljarna, sade premiärministern enligt tv-bolaget NOS.

Seger för Putin?

Formellt handlade folkomröstningen om EU:s samarbets- och frihandelsavtal med Ukraina som i praktiken redan är i gång sedan årsskiftet.

Sakfrågan är oerhört viktig för Ukraina och dess västvänliga regering. För väljarna i Nederländerna har emellertid diskussionen mest kommit att handla om vad de tycker om sin egen regering och hela EU i allmänhet.

Ja-kampanjen har i sin tur varnat för att ett nej främst gynnar Ryssland och dess president Vladimir Putin.

Det håller även svenske EU-parlamentsledamoten Fredrick Federley (C) med om.

– Blir det ett nej då har Nederländerna gett Putin den bästa present han kunnat önska sig. Ju starkare EU är, ju närmare relationer vi kan ha med Ukraina, desto sämre är det för Putin, sade Federley på onsdagen.