Fakta: VR-tekniken växer

VR är en förkortning för virtual reality, virtuell verklighet, och innebär att användaren ser tredimensionella filmer i speciella glasögon. Filmen omsluter betraktaren och glasögonen känner av huvudrörelserna. I stället för att se en film, kommer användarna att känna sig som i en film.

Konsultbolaget Kzero har beräknat marknaden för VR till 5,6 miljarder dollar, motsvarande cirka 48 miljarder kronor och 170 miljoner användare 2018.

Youtube stödjer sedan i början av november möjligheten att se videor i 360 grader, skriver sajten Tech Times. Det innebär att användaren – om denne har tillgång till en smarttelefon och särskilda glasögon – känner att de är på plats.

Utvecklingen går snabbt, vilket gör att utrustningen blir billigare och enklare hela tiden.

Hundratals människor går längs med en grusväg i Serbien på väg mot den kroatiska gränsen. Röda Korsets tredimensionella kampanjfilm gör att du ser varifrån människorna kommer och vart de är på väg i alla väderstreck. Det är möjligt tack vare VR eller virtual reality-teknik som visades upp i Stockholm på tisdagen.

– När jag för första gången satte på mig de här glasögonen kändes det som om jag själv var på plats i en flyktingsituation. Det enda som saknades var lukten av den leriga jorden, säger Röda Korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström och sätter på sig de speciella glasögonen som är avsedda för VR-filmer.

Filmades i Serbien

Organisationen är en av de första i Sverige som tagit till sig den nya VR-tekniken som gör det möjligt att på ett nytt sätt leva sig in i andra människors vardag. I slutet av oktober reste ett filmteam ner till Serbien tillsammans med Röda Korset. Det var en svår resa som nu förmedlas via den virtuella berättelsen.

– Vi mötte människor på flykt undan tortyr och förföljelse. Det var fruktansvärt. Jag bara grät och grät när jag kom därifrån, säger Viken Wetlesen, kampanjledare.

Hajpad teknik

VR-tekniken har fått stort genomslag under det senaste året och har även använts för att ta människor till krigets Syrien i filmen "Welcome to Aleppo". Den amerikanska tidningen New York Times har nyligen skickat ut specialglasögon av kartong till alla sina prenumeranter och har en redaktion som bara jobbar med virtuella berättelser i 360-grader. Även CNN och Discovery Channel arbetar med virtual reality sedan ett par månader.

– Jag har aldrig sett en teknik etableras lika snabbt, marknaden har exploderat under det senaste året, säger Magnus Erhart på mediebolaget Edgedna som producerat filmen åt Röda Korset.

Den snabba utvecklingen tror han hör ihop med att smarttelefonerna blivit allt vanligare, vilket gör tekniken tillgänglig för en allt större grupp människor.

– Jag tror att den här tekniken kan användas av en lokalförening som har ett arrangemang eller en julbasar för att människor som är där kan få en känsla av hur det är att exempelvis vara på flykt, säger Ulrika Årehed Kågström.