– Vi är ett land som får stryk på varje ekonomiskt område. Vi kan inte göra det här om vi ska konkurrera med resten av världen.

Donald Trump om USA:s ekonomi.

Fakta: Åtta kvalade in

Åtta republikanska presidentaspiranter var inbjudna till tisdagens två timmar långa huvuddebatt arrangerad av tidningen The Wall Street Journal och tv-kanalen Fox Business Network i Milwaukee i Wisconsin. Debattens tema var ekonomi.

För att få delta krävdes minst 2,5 procent av väljarnas stöd i fyra landsomfattande mätningar:

Deltagarna, med snittstöd i opinionsmätningar i procent inom parentes:

Donald Trump, fastighetsmagnat (24,8).

Ben Carson, pensionerad neurokirurg, författare (24,4).

Marco Rubio. Floridasenator (11,8).

Ted Cruz, Texassenator (9,6).

Jeb Bush, exguvernör i Florida (6,0).

Carly Fiorina, tidigare chef för HP (3,0).

John Kasich, Ohioguvernör (3,0).

Rand Paul, Kentuckysenator (3,0).

Fyra aspiranter, som haft ett stöd på minst 1 procent vardera i de senaste mätningarna, möttes i en separat debatt. De är: New Jersey-guvernören Chris Christie, Arkansas tidigare guvernör Mike Huckabee, Louisianaguvernören Bobby Jindal samt förre Pennsylvaniasenatorn Rick Santorum.

Källa: The Wall Street Journal, Real Clear Politics

Vägen till att bli Republikanernas presidentkandidat gick natten till onsdag svensk tid via Milwaukee. I den fjärde tv-sända debatten var behovet tydligt att etablera sig gentemot övriga konkurrenter i takt med att tiden tickar iväg, särskilt som fastighetsmagnaten Donald Trump och före detta neurokirurgen Ben Carson ryckt ifrån i opinionsundersökningarna.

– Det är tydligt att kandidater som Marco Rubio, Ted Cruz och Jeb Bush är pressade av en situation som är helt oväntad för dem, nämligen att Trump dominerat så mycket sedan i somras. Men också att Ben Carson haft så oväntat starkt stöd och till och med leder i vissa delstater, säger forskaren Frida Stranne, knuten till Halmstad högskola och Uppsala universitet.

– De här tre har en tydligare koppling än Trump och Carson till det politiska etablissemanget som de amerikanska väljarna är väldigt skeptiska till. Det är klart att de är tvingade att flytta fram sina positioner.

En rad attacker

Det gjordes genom en rad attacker mot Donald Trump. Om Trumps planer på att kasta ut papperslösa invandrare sade Bush att "det skulle riva sönder det amerikanska samhället".

Trumps syn på Syrienkonflikten fick också svidande kritik:

– Det är som att spela monopol eller liknande, sade Bush.

Trump fortsätter dock att köra på sin egen – milt sagt – raka linje. Om Putins löfte att bekämpa IS, sade han:

– Om Putin vill banka skiten ur IS så stöttar jag det till 100 procent.

– Man kan se att Trump liksom Ben Carson inte har ett tydligt politisk program och konkreta politiska förslag men ändå går de igenom till väljarna för de har en annan attityd och jargong. De har råd att inte vara lika politiskt skärpta i de här debatterna – än så länge, säger Frida Stranne.

Ramlar bort

Nästa debatt äger rum den 15 december i Las Vegas. Då med betydligt färre kandidater, tror Frida Stranne.

– Det kommer att ha fallit bort kandidater. Det beror främst på sinande kampanjkassor. Men jag är osäker på hur många som faller bort.