Fakta: Bite club

Bite club grundades 2012, efter att Dave Pearson på sjukhuset där han vårdades efter sitt hajbett träffade en annan överlevare och de började samtala om sina erfarenheter. Han började ta kontakt med hajoffer och bestämde sig för att bilda en stödförening för offer och deras anhöriga.

Gruppen har i dag knappt 300 medlemmar världen över, även om lejonparten bor i Australien. De flesta offren är surfare eller bodyboardare, men det finns även simmare, dykare och andra som drabbats.

– Vi personifierar allt som hajrädda fruktar.

Dave Pearson, hajbiten.

Fakta: Hajattacker i Australien

Förra året registrerades 33 hajattacker i Australien, varav 22 klassats som "oprovocerade". Två personer omkom. Vithajar stod bakom de flesta attackerna.

Siffrorna för 2015 innebär en ökning från 2014 då 23 attacker registrerats, varav elva oprovocerade och fem dödsfall. Ökningen förklaras med att surfare tillbringar mer tid i vattnet vintertid och att en större andel valar kring Byron Bay lockar till sig fler hajar.

Sett i proportion till andra olyckor får dock hajattacker ses som ett mindre problem. 271 personer drunknade som jämförelse i Australien under 2015, och antalet döda i trafiken var enligt preliminära siffror 2 207.

Fakta: Taronga Zoo, Royal life saving, Bitre, Sydney Morning Herald.

Fakta: Så går attackerna till

Dave Pearson: I mars 2011 var Dave Pearson ute och surfade utanför Crowdy Head i New South Wales när en tre meter lång tjurhaj bet honom i armen och sidan på huvudet. Hajens bett stoppades av surfingbrädan. Det räddade hans liv, tror han. När hajen släppt sveptes Pearson i väg av flera vågor, innan han tog sig upp och fick hjälp.

Dale Carr: I augusti 2015 var Dale Carr ute med sin bodyboard utanför Port Macquarie i New South Wales. När han paddlade stångade hajen till brädan. Carr föll ner i vattnet och höll sin bräda och försökte hålla hajen stången. Den bet dock honom i stjärten och hans tumme fastnade i hajens grepp. Genom att peta sitt långfinger i hajens öga kom han loss och kunde ta sig i land.

Kevin Young: Kevin Youngs son Zacarias dog när han bodyboardade utanför Sapphire Beach i New South Wales i november 2013. En haj bet av hans båda ben och han dog av blodförlust på väg in till stranden.

Murray Taylor: I oktober 1988 bets den då 15-årige Taylor 100 meter ut i vattnet av en kopparhaj söder om Adelaide i South Australia. Hans skador i den nedre delen av höger ben krävde 110 stygn.

Källor: Intervjuer, Sharkattackfile.net, Sydney Morning Herald, Daily Telegraph.

Murray Taylor ringde och sjukanmälde sig från extrajobbet för att ge sig ut på vågorna utanför Moana Beach i delstaten South Australia. Han satt gränsle över brädan och hämtade andan när kopparhajen högg till.

– Jag kände först en ström av vatten under mig. Jag trodde först att det bara var sjögräs, säger han.

Hajen fick tag på benet.

– Jag fick så klart ett stort adrenalinpåslag och den släppte. För att sedan hugga tag igen och slita av mig från brädan. Jag ropade "haj, haj!" till min kompis. Men han trodde mig inte.

Murray kämpade för sitt liv i vattnet, medan hajen slet i hans ben. Fyra gånger högg den innan Murray med hjälp av sin kompis tog sig upp på surfbrädan och in till stranden.

250 stygn

En kombination av turliga sammanträffanden – några ambulansanställda fanns i närheten, och våtdräkten höll ihop slamsorna som varit Murrays ben – gjorde att han överlevde.

– Jag fick återupplivas två gånger i ambulansen på väg in och fick 250 stygn, säger han.

För några månader sedan gick Murray Taylor med i Bite club, en förening för hajoffer och deras anhöriga. I klubben finns förutom surfare även dykare, simmare och andra som drabbats när de vistats i havet.

Mötte hatet

TT träffar honom, grundaren Dave Pearson, Dale Carr och Kevin Young i centrala Sydney när de har en lucka i schemat. De har haft ett möte på premiärministerns kansli. Efteråt väntar ett möte med en senator. Bite club håller på att formaliseras för att bli en officiell hjälporganisation. Syftet är att hjälpa hajoffer.

Gruppen behövs, vittnar de fyra om, inte minst för det stigma som ofta drabbar hajbitna i Australien. Dale Carr berättar att hans attack, utanför Port Macquarie på östkusten i New South Wales, "fanns på Facebook tio minuter efter att den inträffade". Carr bets i baken av vad som tros ha varit en vithaj. Han förlorade 2,5 liter blod. På tidningarnas sajter och sociala medier strömmade hatet mot honom.

– De skrev "du borde inte tagit risken, du är i deras miljö, du förtjänade det", säger han, och beskriver det som att han hamnade i skottlinjen mellan två läger; de som vill ha bort hajarna och de som vill bevara dem.

"Förtjänar inte hatet"

Flera andra av Bite clubs medlemmar har liknande erfarenheter. Själva försöker de stå utanför striden. Dave Pearson förklarar vad han tror är orsaken till att de trots det hamnar i skottlinjen:

– Vi ses som en pinsamhet för miljövännerna, och vi personifierar allt som hajrädda fruktar. Alla "gröna" vill att hajarna ska lämnas i fred och skyller all hysteri på oss. Men det är inte vårt fel.

Mångas liv slås sönder. Hajarnas bett leder till muskel- och nervskador, armar och ben kan slitas av. En del kan aldrig återgå till sina arbeten.

– Vi accepterar alla ansvaret för vad som hände oss och ingen försöker att skylla på någon. Men vi förtjänar inte hatet som riktas mot oss, säger han.

Vill erbjuda hjälp

Liksom andra som drabbas av något liknande lider de hajbitna ofta av posttraumatiska stressyndrom och problem som överkänslighet och fantomsmärtor. Inte sällan drabbas familjerelationerna. Bite club hoppas kunna hjälpa andra offer, inte minst genom att finnas där, vara ett samtalsstöd, lyssna och erbjuda expertis som kan ge psykologiskt stöd.

– Det är viktigt att attacken betyder något, att det blir en resurs för att hjälpa, säger Dale Carr.