Fakta: "El Chapo"

Joaquin Guzman föddes i staden Badiraguato och är troligtvis omkring 57 år gammal. Han hade en framträdande roll i kampen mellan de olika knarkkartellerna under 1980-talet.

När han blev ledare för Sinaloakartellen blev han också världens mest eftersökta knarksmugglare.

Sinaloakartellen kontrollerar en stor del av det kokain, marijuana och metaamfetamin som smugglas in i USA. Innan han greps 2014 hade USA utlyst en belöning på fem miljoner dollar för information som kunde leda till hans gripande.

Hans tillgångar beräknas uppgå till motsvarande runt åtta miljarder kronor.

Smeknamnet "El Chapo" betyder ungefär "kortisen" och syftar på Guzmans blygsamma längd.

Källa: bbc.com

Uppgiften om gripandet kom från Mexikos president Enrique Peña Nieto på fredagen.

"Uppdraget slutfört. Vi har honom. Jag vill informera alla mexikaner om att Joaquín Guzman Loera har gripits", skrev presidenten på Twitter.

Mexikanska myndighetspersoner uppger att fem personer dödades vid insatsen då "El Chapo" Guzman greps. En marinkårssoldat skadades vid gripandet som ska ha genomförts i staden Los Mochis i delstaten Sinaloa i nordöstra Mexiko.

Mexikansk militär har den senaste tiden genomfört omfattande insatser i de nordvästra delstaterna Sinaloa och Durango i jakt på den fruktade knarkkungen.

Guzmán genomförde en spektakulär rymning från det mexikanska säkerhetsfängelset Altiplano den 11 juli . Han tog sig ut med stege genom ett tio meter djupt hål i fängelseduschen. Hålet ledde till en 1,5 kilometer tunnel, utrustad med belysning.

Guzman leder den fruktade Sinaloakartellen.