Fakta: Attackerar flera mål

De senaste dagarna har Turkiet beskjutit både den kurdiska milisgruppen YPG (Folkets försvarsenheter) såväl som Islamiska staten (IS) i norra Syrien.

YPG, Demokratiska unionspartiets (PYD) väpnade gren, ses allmänt som en av de mest effektiva krafterna i kampen mot IS. Attacker mot den har fått FN, USA och EU att uppmana Turkiet till återhållsamhet. Ankara säger att man svarar på provokationer från YPG men har också varnat för att gruppen gör territoriella framsteg nära gränsen i norra Syrien.

Turkiet ser YPG som en förlängning av Kurdistans arbetarparti (PKK) som kämpar för självständighet sedan 1980-talet. PKK är terrorstämplat av EU och USA, men Turkiet har inte lyckats övertyga sina allierade i väst att betrakta YPG på samma sätt.

En USA-stödd styrka med YPG och syriska araber, SDF, har lyckats ta över strategiska områden från väpnade islamistgrupper i Syrien.

Källa: BBC

Fakta: Kurder i Syrien

Kurdiska grupper kontrollerar delar av norra Syrien där de etablerat en slags de facto-självständighet sedan Syrienkriget inleddes. I tisdags tog PYD:s väpnade milis YPG kontroll över staden al-Hasakah, omkring 25 mil öster om Jarablus.

Det växande kurdiska inflytandet är ett orosmoln för Ankara, som kämpar mot det förbjudna Kurdistans arbetarparti (PKK). Enligt den turkiska regeringen är det PKK:s fel att attackerna i sydöstra Turkiet har trappats upp.

De kurdiska styrkorna tog nyligen kontroll över staden Manbij, söder om Jarablus. För tillfället har de stoppats från att röra sig norrut mot Jarablus. Ankara vill inte se att kurderna tar kontroll över områden så nära dess gräns.

Strax före gryningen på onsdagen inledde turkiska specialförband och syriska rebeller militäroperationen Eufrats sköld, som också får flygunderstöd och underrättelseuppgifter av USA. Jarablus ligger i gränsområdet och kontrolleras av Islamiska staten (IS).

Rebellstyrkor gick på eftermiddagen in i centrala Jarablus enligt statliga nyhetsbyrån Anadolu. Kort därpå kom beskedet att från rebellerna att de lyckats ta kontroll över IS-fästet Jarablus, rapporterar AFP.

Men insatsen syftar inte bara till att driva bort IS från området. Enligt president Recep Tayyip Erdogan riktas den också mot kurdiska styrkor. De senare anses allmänt vara en av de mest effektiva krafterna i kampen mot IS – och får bland annat stöd av USA. Men Erdogan kallar den kurdiska YPG-milisen för terrorister och Ankara oroas över att kurderna ska öka sitt territoriella inflytande i norra Syrien.

Attacker i Turkiet

Erdogan skapar ett samband mellan en rad dödliga attacker i Turkiet och utvecklingen i det syriska inbördeskriget. I helgen dödades över 50 människor i ett självmordsdåd mot ett kurdiskt bröllop i Gaziantep, men det är oklart vem som låg bakom.

– Nu räcker det, och det måste finnas ett sätt att få ett slut på det här. Ingen kan säga att den syriska frågan inte påverkar Turkiets inre angelägenheter, sade Erdogan i ett tal i Ankara, enligt nyhetsbyrån AFP.

Turkiets ökade inblandning i Syrien rymmer en rad intressekonflikter. Forskaren Renad Mansour tror att USA säkerligen pressar på om att i första hand rikta in attackerna mot IS, samtidigt som det viktigaste för Turkiet är att stoppa kurderna.

"Rörig ekvation"

– Det är en ganska rörig ekvation, för om du slåss mot IS slåss du ju på samma sida som kurderna. Erdogan måste lista ut hur han ska tillmötesgå sina allierade, slåss mot IS och på samma gång försäkra sig om att kurderna inte gynnas av de här aktiviteterna, säger Mansour, som är knuten till tankesmedjan Carnegies Mellanösternkontor, till TT.

Amerikanskt stridsflyg av modellerna A-10 och F-16 deltar i attackerna mot IS-ställningar nära Jarablus, uppger en amerikansk källa enligt AFP.

En turkisk källa uppger för Reuters att Ankara tänker fortsätta att agera militärt i Syrien tills det akuta hotet mot landets säker är undanröjt. Målet är bland annat att skära av underhållsvägarna för motståndarna samt att stoppa inresor av utländska stridande till området.

Efter ett möte med USA:s vicepresident Joe Biden säger Erdogan att oavsett om de slåss med varandra är både kurdiska YPG och Islamiska staten (IS) skyldiga till illdåd och att betrakta som terrororganisationer.

Måste backa över floden

USA:s vicepresident Joe Biden har besökt Ankara för att lappa ihop det ansträngda samarbetet med Turkiet. Under en presskonferens tillsammans med premiärminister Binali Yildrim i Ankara sade Biden att USA gjort klart för de kurdiska styrkorna att de – för att fortsätta få amerikanskt stöd – måste dra sig tillbaka till områden öster om Eufrat.

– De måste gå tillbaka över floden, säger Biden.

Amerikanskt stridsflyg av modellerna A-10 och F-16 deltar i attackerna mot IS-ställningar nära Jarablus, uppger en amerikansk källa enligt AFP.

Fortsätta militärt

En turkisk källa uppger för Reuters att Ankara tänker fortsätta att agera militärt i Syrien tills det akuta hotet mot landets säker är undanröjt. Målet är bland annat att skära av underhållsvägarna för motståndarna samt att stoppa inresor av utländska stridande till området.

Renad Mansour säger att kurderna kommer att få amerikanskt stöd så länge de fortsätter slåss mot IS.

– Men frågan är hur långt Washington är villigt att gå med tanke på de långsiktiga relationerna med Turkiet, säger han.

Ryska utrikesdepartementet uttrycker "djup oro" över de turkiska militära aktionerna i Syrien.