Fakta: Högsta domstolen i USA

Högsta domstolen har sitt säte i USA:s huvudstad Washington DC. Den inrättades 1789 och är den dömande makt som ska balansera den verkställande (presidentämbetet) och den lagstiftande (kongressen) makten.

Domstolen har nio medlemmar som utses av presidenten på livstid. De måste godkännas av en majoritet av senatens medlemmar.

När man talar om HD:s medlemmar som "konservativa" eller "liberala" menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in.

Scalias oväntade död i en hjärtinfarkt under en jaktresa i Texas förra helgen har rivit upp starka känslor i maktens huvudstad Washington DC. Det är ovanligt att en domare avlider under ett valår, och sällan har USA varit så polariserat som nu. Republikanerna, som har makten i både senaten och representanthuset, har högljutt krävt att demokraten Obama väntar med att utse en ny domare utan överlåter det på näste president som väljs i november. Det örat vill inte Obama lyssna på:

"Gott om tid"

– Jag tänker uppfylla min konstitutionella plikt och nominera en efterträdare i sinom tid, sade presidenten i veckan.

– Det är gott om tid för mig att göra det och för senaten att genomföra en rättvis utfrågning av vederbörande och att rösta i tid.

Kruxet är att den nominerade måste godkännas av senaten. Och bara timmar efter Scalias bortgång sade den republikanske majoritetsledaren Mitch McConnell att en sådan omröstning inte kommer att ske före valet i november.

Obama får dock medhåll av Sandra Day O'Connor, tidigare HD-domare som avgick på egen begäran 2005 för att ta hand om sin åldrige make.

– Vi behöver någon där nu som kan göra jobbet. Sätt igång, säger hon till nyhetskanalen CNN.

Viktiga mål

När presidenten utser ledamöterna i Högsta domstolen har han eller hon chans att påverka om domstolen får liberal eller konservativ tyngd, det vill säga består av domare som anser att aktuella förhållanden ska spela in eller förordar strikt tolkning av USA:s grundlag från 1789. Det har stor betydelse, i synnerhet i år när mål som rör preventivmedel, fackliga rättigheter och vallagar ska avgöras. Scalia var konservativ – han var stark motståndare till abort och samkönade äktenskap – och bland de kvarvarande åtta anses hälften vara av vardera skolan.

Heta namn i spekulationerna om vem som utses till ny HD-domare är indisk-amerikanske Sri Srinivasan, i dag domare i en federal domstol i Washington DC, samt justitieminister Loretta Lynch. Harry Reid, demokratisk minoritetsledaren i senaten, säger till tv-kanalen MSNBC att han tror att nomineringen kommer att ske om cirka tre veckor.