Fakta: Dödande polisskott senaste åren

Under 2000-talet har i snitt en person om året skjutits ihjäl av polisen, men de senaste åren har antalet ökat. Förra året noterades två fall, 2014 inträffade tre dödsskjutningar och 2012 var det fyra personer som sköts ihjäl av polis. Här är de senaste fallen:

Oktober 2015, Trollhättan: En 21-årig svärdbeväpnad man går in på en skola och hugger ner flera personer. 21-åringen dör när polisen skjuter honom i bröstkorgen.

Januari 2015, Gällstad, Ulricehamn: En man i 35-årsåldern fortsätter en knivattack på en kvinna trots att polis anlänt. Pepparsprej och batongslag hjälper inte. Mannen skjuts i buken. Han dör på sjukhus.

Juni 2014, Alafors, Ale: Efter larm om skottlossning angrips polis av två män med tillhyggen. Efter flera varningsskott skjuts en yxbeväpnad 41-åring och dör.

April 2014, Uppsala: En 34-årig man, misstänkt för kvinnomisshandel, släpps ur arresten, åker till släktingar och hotar dem. När polis kommer rusar han mot dem med två höjda knivar. Efter ett varningskott skjuts mannen i benet, går ner på knä och ska sprayas med pepparspray men hoppar upp med höjd kniv. Han skjuts då i huvudet.

Mars 2014, Partille: En 65-årig kniv- och spjutbeväpnad man ska gripas i sin lägenhet. Där går han till attack mot poliserna och skjuts.

November 2013, Hagfors: En man på ett flyktingboende uppträder aggressivt och slår en annan man i huvudet. När polis anländer springer han mot dem med höjd kniv. Två skott avlossas och mannen dör.

Juli 2013, Varberg: En psykiskt sjuk 24-årig har knivdödat en äldre kvinna och skadat två. Han påträffas av polis, vägrar släppa kniven och går mot polismännen. Den närmast stående avlossar flera skott. Mannen dör på sjukhus.

Maj 2013, Husby, Stockholm: En 69-årig knivbeväpnad man uppfattas som ett hot mot hustrun. Piketpolis går in i parets lägenhet. De använder pepparspray, distraktionsgranater och skjuter i golvet för att mannen ska släppa kniven. När han rör sig mot poliserna skjuts han från några meters håll i huvudet.

Januari 2013, Södertälje: Vid ett rån riktar en av rånarna ett automatvapen – som senare visar sig vara falskt – mot polis som då skjuter. Mannen träffas i huvudet och avlider på sjukhus.

Källa: Polisen/TT

Polisen vill än så länge inte lämna några närmare uppgifter om vad som hände i samband med dödsskjutningen.

– Vi har inga detaljer kring själva händelseförloppet på platsen, säger Christer Nordström, presstalesman vid polisen i Uppland, till TT.

Skjutningen kommer att utredas av åklagare.

– Det här ärendet överlämnas till den särskilda åklagarkammaren, enligt de utredningsrutiner vi har i samband med användning av tjänstevapen, säger Christer Nordström.

Jagades av polisen

Mannen var i 40-årsåldern. I övrigt är polisen sparsam med detaljer.

TT: Var han känd av polisen för tidigare brottslighet?

– Det har jag inga uppgifter om, säger Christer Nordström.

En stor polisinsats hade under eftermiddagen satts in för att hitta mannen som tidigare under dagen ska ha knivskurit en kvinna i en lägenhet på Dragarbrunnsgatan i centrala Uppsala. En förundersökning om mordförsök inleddes.

Mannen hittades i Ulleråkersområdet. När han skulle gripas högg han en polisman i axeln. Polisen blev inte allvarligt skadad, men även den attacken rubriceras som mordförsök.

Hörde tre skott

Ett vittne berättar för unt.se att han hörde tre skott avlossas och att en person efteråt låg livlös på marken.

– Ambulanspersonalen gjorde hjärt- och lugnräddning på personen som låg ner. Sedan körde ambulansen i väg, berättar vittnen för tidningen.

Senare meddelade polisen på sin hemsida att mannen dödförklarats på sjukhuset.

Kvinnan som blev knivskuren fördes till sjukhus med oklara skador. Hon ska enligt polisen ha haft en relation till gärningsmannen. En polis som deltog i sökandet efter den misstänkte gärningsmannen i centrala Uppsala tidigare under dagen skadades också och fördes till sjukhus. Det är inte helt klarlagt om han angreps av den jagade mannen eller någon annan, säger Christer Nordström.