Fakta: Gratulationslistor i Slottet

Den som befinner sig i Stockholm i dagarna och vill fira kungen med en hälsning kan göra det via de gratulationslistor som finns i Slottet i Gamla stan på torsdag och fredag klockan 10–14. Listorna finns i Norra galleriet, ingång via Västra valvet.

Källa: kungahuset.se

I går kom Försvarsmusiken till Slottskyrkan för att ära konungen med en födelsedagskonsert. I morgon och på fredag är slottet öppet för de myndigheter och organisationer som vill hylla monarken.

Senare på fredag eftermiddag slår sig de kungliga konstnärliga och humanistiska akademierna sig samman för en hyllning på Operan. Någon timme senare smäller det igen, när Operan och Konserthuset firar kungen med konsert på Nordiska museet.

På självaste födelsedagen börjar det officiella firandet med Te Deum i Slottskyrkan klockan 10. En halvtimme senare blir det både festligt och högtidligt på slottets yttre borggård när Försvaret musicerar och marscherar. Här finns också ett begränsat antal åskådarplatser för allmänheten.

Efter en sångarhyllning på Lejonbackens terrass färdas kungen och drottningen i kortege till stadshuset, där Stockholms stad bjuder på lunch, dagen till ära.

Vid halv fyra är kungen åter på Slottet för att ta emot hyllningarna från riksdagen, regeringen och landshövdingarna.

Kungens 70-årsdag avslutas med bankett för inbjudna gäster i kungliga slottets rikssal.