Klädd i rött och med blommor i håret äntrade fredspristagaren en vallokal för att avlägga sin röst i hennes hemstad Rangoon.

– Seger, seger, ropade landsmän medan Suu Kyi visades in i lokalen förbi horder av journalister och fotografer.

Många burmeser hoppas att hennes Nationella demokratiförbundet ska få egen majoritet i parlamentet. Samtidigt garanteras militären, enligt författningen, 25 procent av platserna – precis så många att den kan lägga in veto mot förändringar av grundlagen.

"Inte sovit"

Utanför vallokaler i storstaden Rangoon ringlade köerna långa redan tidigt i morse. Många som väntande var uppklädda i traditionella dräkter.

38-åriga Ohnmar Win, en av de köade, berättar för AFP att det är första gången hon deltar i ett val.

– Jag har inte sovit på hela natten eftersom jag varit så förväntansfull, säger hon och avslöjar att hon tänker rösta på NLD.

– Jag hoppas på det bästa, och i kväll ska jag besöka NLD:s partihögkvarter för att invänta resultaten, säger hon till AFP.

74-åriga Myint Aung, berättar för AFP att han "gjort sin plikt" och röstat i samma vallokal där Suu Kyi röstade.

– Jag valde den som folket vill ska regera, säger Myint Aung och håller upp sitt lillfinger med lila bläck som utgör bevis på att han röstat.

Blir inte president

Men även om Suu Kyis NLD får framgång, har hon själv ingen möjlighet att bli landets president. Landets nuvarande grundlag diskvalificerar henne eftersom hon har två barn som är brittiska medborgare. Bestämmelsen kom till under militärstyret, och kritiker anser att den skräddarsyddes för att hindra fredspristagaren från att få posten.

Suu Kyi har hört till dem som framfört kritik mot oegentligheter under valrörelsen, som enligt henne var långt ifrån fri och rättvis. Andra har sågat valkommissionen för brister i röstlängderna där kandidaters namn varit felstavade och till och med saknats helt.

Vissa grupper, bland annat den statslösa muslimska folkgruppen rohingya, får dessutom inte rösta. Hatet mot muslimer har underblåsts av Ma Ba Tha, en ultranationalistisk rörelse bestående av extremistiska buddhistmunkar som stödjs av militärens parti USDP.