Fakta: Tips när du öppnar huset

Övervaka uppvärmningen om fritidshuset stått en längre period utan tillsyn.

Även om värmen stått på i huset under vintern kan ett strömavbrott ha inneburit frysta ledningar.

Kontrollera vattenmätaren flera gånger och se så den inte ger utslag när alla kranar är avstängda. Om den gör det kan det vara tecken på läckage.

Se över rörfogar, kranar och uttag för utomhusvatten.

Rensa hängrännor och rensbrunnar från löv och mossa.

Källa: Folksam

– Vi har haft en kall vinter, med två–tre riktiga köldknäppar även i södra Sverige, så just i år är det extra angeläget att vara försiktig när vattnet i stugan åter ska sättas på, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Även om vattnet i fritidshuset stängdes av i höstas och lite värme stått på under vintern finns det risk för att rör frusit sönder eller att vattenledningar skadats av isproppar.

– Man kan ha slarvat med att tömma ut vattnet eller så kan det ha varit strömavbrott som gjort att huset kylts ned och isproppar har bildats. Alltför många slår på vattnet utan att kolla om vinterdagarna gett skador på rören.

För att undvika vattenskador, och en sommar när det inte går att vistas i fritidshuset på grund av reparationer, är det viktigt att kontrollera uttag för utomhusvatten, rörfogar och kranar innan vattnet slås på.

– Lägg lite extra tid och krut på det i år. Vi märker redan nu att vi fått in fler anmälningar om vattenskador i fritidshus i år än tidigare år så vi tror att det är många som kan få en mindre trevlig överraskning, säger Erik Arvidsson.