Fakta: Hongkong

Hongkong är ett speciellt administrativt område och har en hög grad av autonomi. Storbritannien arrenderade Hongkong under 99 år, och Hongkong återgick till Kina 1 juli 1997.

I en deklaration som slöts 1984 har Hongkong vissa politiska, sociala och ekonomiska rättigheter.

Hongkong har press- och yttrandefrihet, det är tillåtet för Hongkongbor att skaffa fler än ett barn, demonstrationer är tillåtna och internet där är inte spärrat för sociala medier som exempelvis Twitter och Facebook.

Källa: BBC

– Vi har inga säkra uppgifter om var mannen befinner sig, säger Mats Samuelsson på utrikesdepartementets (UD) presstjänst till TT.

Det är BBC som rapporterar att ytterligare en medarbetare vid en bokhandel, som även har förlagsverksamhet och som är specialiserad på regimkritisk litteratur, verkar ha försvunnit. I oktober försvann fyra andra anställda, däribland den svenske medborgaren, en man i 50-årsåldern.

Oron växer

Svensken försvann i samband med en semesterresa till Thailand och enligt tidigare medieuppgifter har han förts till Fastlandskina, tillsammans med två kinesiska aktivister.

Kinas regering har, enligt BBC, uppgett att de två aktivisterna har gjort sig skyldiga till brott. Det är oklart om brottsanklagelserna även gäller Hongkongsvensken, som utvandrade från Sverige för många år sedan. Nu växer oron för att även den nyligen försvunne medarbetaren har förts till Fastlandskina för att straffas.

Jobbar vidare

Svenska UD kallade i början av december till sig Thailands ambassadör och förklarade att Sverige, om uppgifterna stämmer, ser mycket allvarligt på situationen. Sedan dess finns ingen ny information och UD vill inte gå in på detaljer när det gäller hur ärendet fortskrider.

– Men det här har ju inte fått någon lösning än. Så våra ambassader, framför allt i Bangkok och Peking, jobbar naturligtvis vidare med det här och fortsätter kontakterna med lokala myndigheter, säger Mats Samuelsson.

Han uppger att även rättsvårdande myndigheter i Sverige är inkopplade.

Pressfriheten ska vara garanterad i Hongkong, men många i bokbranschen säger att de börjat känna ett allt större tryck från Peking, enligt BBC.