Fakta: Vargattacken på Kolmården

Det var söndagen 17 juni 2012 som den tragiska händelsen inträffade.

På förmiddagen gick den 30-åriga djurvårdaren ensam in till åtta vargar i hägnet på Kolmårdens djurpark.

Kvinnan hade varit anställd i tre år och följt vargflocken länge.

Kvinna sågs av en kollega vid niotiden på morgonen. Klockan 10.15 ringdes det sista samtalet till henne och när hon inte svarade började man aktivt att leta efter henne. En kollega hittade kvinnan död i varghägnet och 11.17 kom ett telefonsamtal till polisen om att det hade skett något i varghägnet.

Vad som utlöste olyckan är oklart men enligt den rättsmedicinska undersökningen är det klart att kvinnans död orsakats av angrepp av vargar.

Källa: Åklagarmyndigheten

Det var sommaren 2012 som en djurskötare dödades när hon gick in till åtta vargar i varghägnet på Kolmårdens djurpark.

Kolmårdens vargar skiljer sig dock från andra rovdjur i de svenska djurparkerna – de har "nappats" och ända sedan de varit små levt med människor som de betraktat som en del av flocken.

– Kolmården har socialiserade vargar, det har inte vi, säger Bo Kjellson, vd vid Borås djurpark, till TT.

Samma rutiner

I Borås har inga säkerhetsrutiner förändrats sedan dödsolyckan.

– Vi har samma säkerhetsrutiner som förut. Det innebär dubbelbemanning och det är ett sätt vi alltid arbetat på, både med lodjur, järv och varg. Våra vargar är egentligen rädda för oss och håller sig på avstånd, säger Bo Kjellson.

Även på Skansen arbetar man med dubbelbemanning, två personer går in till vargarna – om något ändå skulle hända. Inte heller där har säkerhetsrutinerna förändrats, vargarna ska inte komma i närheten av personalen.

– Det är klart att när sådant här händer så tänker man efter en extra gång och är extra observant. Men vi betraktar det som skedde på Kolmården som en olycka, säger Tomas Frisk, chef för zoologiska avdelningen på Skansen och ordförande i Svenska djurparksföreningen.

"Aldrig känt mig hotad"

Katarina Rech är kanslist vid Svenska djurparksföreningen och har samma uppfattning, det som skedde var mycket oväntat.

– Jag har personligen varit inne hos vargarna i Kolmården många gånger och aldrig känt mig hotad så det här var en chock för alla berörda. Det är många som träffat vargarna, säger hon.

Efter olyckan går personalen på Kolmården inte längre in i varghägnet.

På torsdagen väcktes åtal mot företaget som driver parken, och en tidigare chef, för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död.