Varför avlivas inte vargarna som dödade kvinnan?

Varför avlivas de inte?

 – Det borde ha skett med en gång i så fall, redan under räddningsaktionen. Nu har det ingen betydelse. Vargarna följde bara sin instinkt, säger Peter-Lorentz Johnsson.

Varför gick hon in ensam?

 – Jag är förvånad. Man bör vara minst två personer och dessutom stå i kontakt med övrig personal över komradio, säger vargforskaren Olof Liberg.

Varför hade de inte vapen?

– Det är mycket märkligt. Det verkar inte ha funnits några vapen i närheten trots att det handlade om vilda djur, säger Peter-Lorentz Johnsson.

Varför socialiseras vargar?

 – Tama vargar är farligare än vilda. Tamvargar ser människor som en del i flocken och vargar är inte alltid så snälla mot varandra, säger Olof Liberg.

Direkt efter söndagens tragiska olycka kritiserade vargforskaren Olof Liberg parkens katastrofberedskap och att djurskötaren fick gå in ensam till vargflocken.

Peter-Lorentz Johnsson, grundare av nätverket Jakt-akademin, är lika kritisk:

– En park med vilda djur måste ha en handlingsplan för den här typen av olyckor. Nu verkar personalen mest ha blivit chockad och handlingsförlamad.

”Varg-Stig” Engdahl i Dals-Ed dömdes 2003 till sex månaders fängelse sedan han skjutit en varg som attackerade hans får. I går polisanmälde han Kolmården för vållande till annans död.

– Kolmården indoktrinerar djurskötare och besökare att uppfatta vargen som ett ofarligt djur. Det är idioti. Någon måste ta ansvar för den här unga kvinnans död, säger han.

Ledningen för Kolmården stoppade i går alla kontakter med medierna. Först i dag på förmiddagen är parkens vd Mats Olsson beredd att tala med journalister.