Fakta: EU:s nyaste medlem

Kroatien gick med i EU 2013 och är därmed EU:s nyaste medlemsland. Det är också ett av EU:s allra fattigaste länder, som i hög grad är beroende av turismen. Arbetslösheten ligger runt 16 procent, och över 40 procent bland unga.

Landets president heter Kolinda Grabar-Kitarovic och tillhör oppositionspartiet HDZ.

Ekonomin har precis vänt uppåt efter en lång period av nedgång. De senaste sex åren har BNP totalt minskat med 13 procent. Nästa år väntas ekonomin växa 1,2 procent.

Sedan mitten på september, när Ungern stängde gränsen mot Serbien, har hundratusentals migranter tagit vägen genom Kroatien för att ta sig vidare norrut i Europa.

Landet har 4,2 miljoner invånare. Runt 90 procent av befolkningen är katolsk. Det finns även muslimska och kristna ortodoxa grupper.

Källor: AFP, Reuters

De första vallokalerna visade att valet var jämnt mellan de två största partierna. Men sent på söndagen uppgav Kroatiens valkommission att HDZ får ett klart försprång med 63 av parlamentets 151 platser. SDP och premiärminister Zoran Milanovic tros få 52 mandat enligt den kroatiska tidningen 24Sata. Det nya partiet Most väntas få 17 mandat.

Därmed kantrar Kroatien mot höger på den politiska skalan. Den tidigare underrättelsechefen Tomislav Karamarko har lyft upp migrantfrågan som en av de viktigaste i valrörelsen.

300 000 migranter har passerat genom landet sedan mitten på september. Flyktingskrisen har stulit uppmärksamheten, och regeringens hantering av migrantströmmarna – en balansgång mellan hjälp till de som flyr och skydd av nationella intressen – är enligt många anledningen till att valet blev jämnt.

Många inom HDZ kritiserar premiärminister Milanovic för att ha en alldeles för mjuk linje mot migranterna. Retoriken från Karamarko har ofta varit nationalistisk och full av referenser till Balkankriget på 1990-talet.

Regeringsförhandlingar lär utmynna i en koalitionsregering, vilket kan ge mittenalternativet Most inflytande. Partiet, som bildades för bara tre år sedan, lovar reformer inom offentlig sektor och liberaliseringar i ekonomin.