De här leksakerna ska du vara extra vaksam på

SVT Nyheter har tagit del av en lista med leksaker som Konsumentverket varnar extra mycket för:

– Nosar och ögon som lossnar från gosedjur.

– Sugkoppar som lossnar från pilar, så kallade fågelvisslor.

– Batteriluckor som är lätta att peta upp så barnet kommer åt batteriet.

– Starka magneter som i mage/tarm riskerar att orsaka allvarliga invärtes skador och i värsta fall kan leda till döden.

Konsumentverket besökte 14 olika marknader under fjolåret för att undersöka kvävningsrisken på leksaker. De testades på ett laboratorium – och resultatet är oroväckande.

En enda leksak av de som testades klarade säkerhetskraven, visar Konsumentverkets kommande rapport som SVT tagit del av.

– Det som kan hända är att smådelar lossnar från leksakerna och att barn sätter de i halsen. Det kan få väldigt allvarliga konsekvenser, barn kan dö, säger Lena Bergman Bokvist, utredare på Konsumentverket, till Metro.

Enligt Lena Bergman Bokvist beror den bristande säkerheten på att de som säljer leksaker på marknader inte har tillräcklig kunskap. Säljarna köper produkterna runt om i Europa och tror att de har gått genom säkerhetstester och är godkända.

– Därför jobbar vi mycket med att informera marknadshandlare om säkerhetsfrågor när det gäller leksaker. Problemet är ju att de tror att leksakerna de säljer är säkra, inte att de säljer osäkra leksaker med flit, säger Lena Bergman Bokvist.

LÄS MER: Snälla föräldrar, sluta köp giftiga leksaker till era barn

Konsumentverket vill nu uppmana föräldrar att göra en egen bedömning innan de låter sina barn leka med leksaker.

– Känns den hållbar? Kolla ordentligt om saker kan lossna och titta på eventuella varningar. Om det står att en leksak inte ska användas av barn under 10 år, låt inte yngre barn leka med den, säger Lena Bergman Bokvist och fortsätter:

– Lita inte på att det är kontrollerat och godkänt av myndigheter.

LÄS MER: Därför ska du inte skänka gamla leksaker till ditt barns förskola