Fakta: Kidnappad i 4 år

Den 25 november 2011 var Johan Gustafsson, en nederländare, en britt/sydafrikan och en tysk på restaurang i Timbuktu i norra Mali enligt ögonvittnen. Beväpnade män förde bort dem. Tysken gjorde motstånd och sköts ihjäl på fläcken.

Enstaka livstecken har förekommit. Kidnapparna i al-Qaida i islamiska Maghreb, Aqim, har några gånger släppt filmer på gisslan. Mycket lite har dock varit känt om deras krav.

Statskupp, inbördeskrig och alltjämt en mycket spänd säkerhetssituation i Mali med omnejd har troligen bidragit till svårigheterna att få gisslan fri. Nederländaren Sjaak Rijke fritogs dock i april. De fransmän som suttit gisslan är också släppta. Av västerlänningar är såvitt känt svensken och hans kamrat de enda som är kvar.

Imtiaz Sooliman, ordförande i sydafrikanska Gift of the Givers, säger att organisationen med hjälp av kontrollfrågor om fångarna har fått bekräftat via ombud att kontakt har etablerats med de faktiska kidnapparna.

– Vi är 100 procent säkra, säger Imtiaz Sooliman till TT.

Ordföranden säger sig också ha bekräftelse på att det verkligen är en al-Qaida-grupp som håller Gustafsson och sydafrikanen Stephen McGowan. De har på onsdagen varit kidnappade i exakt fyra år. al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) har också tagit på sig kidnappningen.

"Mår bra"

Enligt informationen mår de båda bra. Kidnapparna har enligt Gift of the Givers lovat att i dagarna leverera en film "enbart till er, som inte har getts till någon annan och som ska överräckas direkt i era händer".

Det är dock fortfarande oklart vad kidnapparna kräver, även om ett fångbyte har antytts i en tidigare film.

Enligt Gift of the Givers är kontaktvägen ett genombrott för det arbete man har lagt ner i fyra månader på uppdrag av gisslans familjer.

Organisationen hoppas nu kunna fungera som medlare.

Laglös region

Svenska myndigheter har varit tystlåtna om kidnappningen, men andra källor har berättat att det i stort sett har varit okänt vad kidnapparna vill eller hur de kan kontaktas i den på senare år mycket konfliktdrabbade, laglösa regionen.

Det var denna situation som till slut fick först familjen McGowan att vädja om hjälp från Gift of the Givers, som tidigare lyckats få kontakt med andra al-Qaida-kidnappare.

Gustafsson och McGowan är såvitt känt de enda västerlänningar som hålls gisslan i regionen. En nederländsk medfånge frigavs i våras och flera fransmän har släppts fria, enligt uppgift mot att fångar släppts ur fängelse.