Fakta: Ska bytas ut mot bättre sedlar

Indien har haft sedlar med valörer upp till 1 000 rupier, motsvarande 135 kronor. De två största, 500 och 1 000 rupier, har nu dragits in. Fram till årsskiftet kan de bytas mot nya sedlar hos banker.

De ogiltigförklarade sedlarna beräknas utgöra 85 procent av kontantmängden i världens näst folkrikaste land.

Nya, förbättrade sedlar ska nu distribueras. Huvudnumret är den helt nya valören 2 000 rupier – som dock har ett så stort värde att den inte är användbar i de flesta indiers dagliga liv. Även nya 500- och 1 000-rupiesedlar är på gång.

Indiens sedelreform är i linje med tankegångar mot korruption internationellt – i både EU och USA finns förslag om att slopa de högsta sedelvalörerna, 500 euro respektive 100 dollar, eftersom dessa i hög utsträckning används av brottslingar.

Men Indien är en mycket kontantberoende ekonomi. Enligt analysfirman Capital Economics görs nio av tio transaktioner i Indien med kontanter.

Källa: AFP

För tredje dagen i rad köade hundratusentals människor utanför banker på lördagen, i hopp om att få växla in de 1 000- och 500-rupiesedlar som tidigare i veckan ogiltigförklarades.

Sedlarna beräknas utgöra mer än 80 procent av kontantmängden i Indien. Miljontals människor står nu utan kontanter, vilket kan få stora konsekvenser för den till stor del kontantdrivna indiska ekonomin.

"En massiv operation"

Även vid bankomaterna ringlar köerna långa. Men nära hälften av Indiens cirka 200 000 kontantautomater var avstängda på fredagen.

Enligt Indiens finansminister Arun Jaitley har bankomaterna, av sekretesskäl, inte omkalibrerats inför förändringen.

– Det är en massiv operation, det kommer att ta tid, säger han.

Han lovar samtidigt att ekonomin, trots de inledande problemen, kommer att gynnas "på medellång till lång sikt".

"Kaos överallt"

Genom sedelkuppen vill Indiens regering få bukt med den svarta ekonomin och dessutom få bort de falska sedlar som är i omlopp. Men enligt Arvind Kejriwal, chefsminister i Delhi och bitter rival till premiärminister Narendra Modi, har beslutet vänt upp och ned på tillvaron för främst de fattiga i Indien.

– Det är kaos överallt, säger han.

Modi, som efter chockbeskedet till befolkningen i tisdags reste till Japan, får även hård kritik från andra håll.

– Han åker snabbtåg i Japan medan gamla människor står och bankar på bankernas portar för att få tag på kontanter, säger Prabhat Kumar, collegestudent i Delhi som stått i kö utanför en bank i sex timmar.

– Han har begått ett fruktansvärt misstag.