Efter att konsumtionen under några år steg med tvåsiffriga tal när nyrika kineser börjat hälla i sig vin tog det tvärstopp i fjol, och handlarna har tvingats att sänka priserna.

– Viner blir dåliga när de ligger för långa perioder i dåligt skötta lagerlokaler och anständiga Bordeauxviner går för 15 yuan flaskan (20 kronor), säger Pierrick Fayoux, marknadschef i Kina för franska importören VGF China.

En tredjedel av vinet som dricks i Kina är importerat. I handeln är marknaden – världens femte största – värd motsvarande drygt 105 miljarder kronor per år. Men nu väntas den bara långsamt skruva sig upp med en procent per år.

Orsaken är att den skarpa inbromsningen i ekonomin fått kineserna att se över sina utgifter. En annan är en anti-korruptionskampanj som minskat de lyxiga gåvorna till köpta politiker och tjänstemän.

– Bara i Shanghai har 2 000 firmor i vinbranschen försvunnit på två år, säger Xavier Grangier, försäljningschef på företaget Europasia som driver lagerlokaler för vin i staden.