Fakta: Boko Haram

Sedan den radikala islamistgruppen Boko Haram tog upp vapen mot regeringen 2009 har över 17 000 människor dödats och miljontals tvingats på flykt.

Målet är att införa en islamisk stat. Namnet Boko Haram betyder ungefär "västerländsk utbildning är förbjuden" på språket hausa.

Rörelsen har tidigare kopplat greppet om de nordöstra delarna av Nigeria, och är särskilt starka i delstaten Borno som gränsar till Niger, Tchad och Kamerun. Nigerias president Muhammadu Buhari har lovat att krossa Boko Haram och säger sig ha gjort stora framsteg de senaste månaderna.

Boko Haram har även utfört flera dödliga attacker i Nigerias grannländer Tchad, Kamerun och Niger. De fyra länderna har tillsammans med Benin satt ihop en styrka på 8 700 personer som ska kämpa mot extremisterna.

I striderna mot Boko Haram har även den nigerianska militären anklagats för övergrepp mot civilbefolkningen.

Motsvarande flera miljarder kronor har försvunnit i korrupta vapen- och försvarsmaterielaffärer som den nigerianska militären gjort med olika företag mellan åren 2007 och 2015, lyder slutsatserna från en granskningskommitté som tillsatts av president Muhammadu Buhari.

– Om pengarna som förskingrats av de här icke-presterande företagen hade använts för det de var ämnade för, hade man kunnat undvika tusentals fall av dödade nigerianer, säger Buhari enligt AFP.

Falska kontrakt

Bland annat anklagas den före detta säkerhetsrådgivaren Sambo Dasuki för att ha utfärdat falska kontrakt till ett värde av motsvarande drygt 17 miljarder dollar – pengar som aldrig resulterat i utlovade fyra stridsflygplan, tolv helikoptrar, bomber och vapenammunition, uppger presidentkansliet enligt Reuters.

Presidenten har beordrat att Dasuki, som säger sig vara "överraskad" över anklagelserna, ska gripas och att samtliga som varit inblandade i de tvivelaktiga vapenaffärerna ställs inför rätta.

Lovar krossa uppror

Muhammadu Buhari valdes i maj efter löften om att krossa såväl den statliga korruptionen som extremiströrelsen Boko Harams sex år långa väpnade uppror. Nigerianska soldater har klagat över brist på vapenutrustning och ammunition i kampen mot jihadisterna under Buharis föregångare Goodluck Jonathan.

De senaste månaderna har militären återtagit en hel del territorium från Boko Haram och enligt Buhari är rörelsen på väg att bekämpas. Samtidigt har självmordsbombningar och attacker fortsatt. Över 30 människor dödades i ett sprängdåd bärande extremistgruppens signum mot en marknad i Yola i östra Nigeria på tisdagskvällen.