Babypuder

Babypuder består oftast av talk eller majsstärkelse. Det används för att förebygga blöjeksem, som en deodorant eller för andra kosmetiska ändamål.

Fostermamman Jackie Fox avled av äggstockscancer 62 år gammal och använde enligt sin son Marvin Salter babypuder som en basvara i hemmet. Nu har en jury dömt kosmetikaföretaget att betala ett jättebelopp till de efterlevande.

– Användandet var naturligt, precis som att borsta tänderna, säger Marvin Salter enligt The Washington Post.

Jackie Fox drev själv processen mot kosmetikaföretaget Johnson & Johnson innan hon avled 2015 och efter det har hennes son tagit över som målsägande.

► LÄS MER: Äggstockscancer hittas med ultraljud

Enligt Fox juridiska talesperson så är det här det första fallet av tusentals i USA som slutat till de drivandes fördel och han räknar med att företaget kommer driva processen vidare.

Företaget har sedan länge kritiserats av konsumentgrupper för att flera av deras produkter, som schampon och bebisartiklar, ska innehålla skadliga produkter.

► LÄS MER: Ny metod fick cancer att försvinna

Efter att ha motsatt sig olika propåer länge så gick företaget 2012 med på att ta bort två misstänkta cancerframkallande medel från alla sina produkter till slutet på 2015, skriver The Guardian.

I Foxs rättsfall framkom ett internt pm från 1997 där en medicinsk rådgivare påstod att ”alla som förnekar sambanden mellan användandet av talk och äggstockscancer kommer ses på samma sätt som de som förnekade ett samband mellan cancer och cigaretter.”