Fakta: Stölder för miljoner

Mellan januari och september 2016 stals huvudstrålkastare, navigationssystem och airbags vid 2 421 tillfällen med skadekostnader på 153 miljoner kronor.

Under hela 2015 uppgick skadekostnaderna till 105 miljoner efter att stölder inträffat vid 1 926 tillfällen.

Stockholms län är värst drabbat med 1 356 stöldtillfällen hittills i år.

Källa: Larmtjänst AB

Huvudstrålkastare, navigationssystem och airbags är hett eftertraktade tjuvgods och har hittills stulits ur bilar vid 2 421 tillfällen i år. Brotten har lett till skadekostnader för 153 miljoner kronor, enligt branschorganisationen Larmtjänst.

Mest på hugget tycks tjuvarna ha varit under årets fyra första månader då 1 516 stölder skedde – en fördubbling mot samma period föregående år.

Stöldvågen fick Gränspolisen i Stockholm att sätta in speciella insatser som resulterade i flera gripanden och en tillfällig minskning av antalet stölder.

– Polisen var framgångsrik under vårkanten och under sommarmånaderna verkar det som att även gärningsmännen åkt på semester. Men nu verkar det börja öka lite grann igen, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

Värst drabbade är BMW-ägare, 60 procent av alla stölder har skett ur bilar av detta märke. Andra bilmärken som är poppis bland tjuvarna är Mercedes, Volvo och Volkswagen.

För att minska risken för inbrott i bilen bör den parkeras i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.

– Även rattkryckor och larm på bilen kan hjälpa. Men det är extremt svårt att skydda sig, säger Serrander.