Vallokalen vid Cooper Park Houses, ett bostadsområde för låginkomsttagare, i norra Brooklyn skulle öppna klockan sex i går morse. Men när de morgonpigga väljarna anlände var dörren till lokalen, som i vanliga fall är en gymnastiksal, fortfarande låst. Inte förrän klockan åtta anlände en person med nyckel till fastigheten. Ytterligare en halvtimme senare kom röstningen igång, två och en halv timme efter utsatt tid.

– Men det var inte valarbetarnas fel, fastighetsskötarna hade inte informerats och var inte här i tid, säger vallokalens samordningsansvarige Dwain Woods.

Knappt ett par timmar senare inträffade ett nytt problem. Ett par säkringar gick vilket fick maskinerna som skannar röstkort att sluta fungera. Enligt Woods varade stoppet cirka 20 minuter.

Kräver granskning

Rapporter om problem under tisdagens primärval i New York har strömmat in, främst från Bernie Sanders hemmaplan Brooklyn. New Yorks lokala valmyndighet har redan bekräftat att över 125 000 väljare har tagits bort från röstlängderna i Brooklyn sedan i höstas. De hävdar att inga fel har begåtts från deras sida, utan att det i stället rör sig om utflyttningar och "inaktiva" väljare. Men även med det i beaktande verkar över 50 000 väljare ha försvunnit spårlöst.

Det har från flera håll i Brooklyn även rapporterats om trasiga röstningsmaskiner, otydliga instruktioner och långa köer på grund av underbemanning. Den lokala åklagarmyndighetens "heta linje" dit allmänheten kan rapportera in oegentligheter hade redan på eftermiddagen fått fyra gånger så många klagomål som i samband med presidentvalet 2012. New Yorks borgmästare Bill de Blasio kräver en granskning av de rapporterade problemen och en översyn av delstatens vallagar.

Dubbelt drabbad

Studenten Nicholas Rodriguez drabbades dubbelt. Han var en av dem som väntade tålmodigt utanför Cooper Park Houses på morgonen men tvingades ge sig av till skolan innan dörren slutligen öppnades. Senare på kvällen, ett par timmar innan vallokalens stängning, är han tillbaka.

– Som tur var kunde jag gå tidigare från skolan, annars hade jag inte kunnat rösta, säger han.

Men Nicholas Rodriguez röst kommer kanske ändå inte att räknas till slut, hans namn fanns nämligen inte med i röstlängderna. Han är en av tusentals som hävdar att de oförklarligt försvunnit från röstlängderna trots att de registrerat sig som demokrater.

– Jag har varit registrerad demokrat sedan jag fyllde 18 år. Jag röstade vid förra året i ett lokalval och då var det inga problem, säger den nu 20-årige Nicholas Rodriguez uppgivet.

Han tilläts lägga en provisorisk röst, men det råder osäkerhet om dessa kommer att räknas eller inte.