– Att bara rubricera det som vårdslöshet i trafik är ju horribelt. Bilistens agerande kunde ju ha lett till att folk förlorade livet.

Fritz Olsson, som driver sajten Cykelbloggar, om att polisen inte tar i hårdare mot en bilist som körde om en klunga cyklister och tvärbromsade framför dem utanför Oskarshamn. Flera skadades och två behövde sjukhusvård.

Fakta: Cykelolyckor

Varje år skadas cirka 2 000 cyklister allvarligt i trafiken och 20-30 omkommer.

Cyklister omkommer oftast i kollision med bilar men skadas oftast allvarligt i singelolyckor.

Drygt en av fem cykelolyckor med dödlig utgång är singelolyckor.

Omkring 50 procent av de allvarliga skadorna är på armar och axlar, 20 procent på ben och höfter samt 10 procent på huvud.

Källa: Trafikverket

Olyckan har orsakat stor uppståndelse, och Fritz Olsson hör till dem som tycker att polisen borde ta i hårdare.

– Att bara rubricera det som vårdslöshet i trafik är ju horribelt. Bilistens agerande kunde ju ha lett till att folk förlorade livet, säger han.

Anders Pernius, som var polisens förundersökningsledare till att börja med, säger till TT att brottsrubriceringen kan skärpas och bli vållande till kroppsskada.

– Man kan inte ta ställning till något annat innan vi får förhöra några av de här cyklisterna och den här manspersonen i bilen, säger han och tillägger att det ännu inte gjorts några grundliga förhör.

"Borde ha fängelse"

Fritz Olsson har fått ett liknande besked i samtal med polisen när han ringde för att göra en tilläggsanmälan. Men trots att det kan bli en skärpt brottsrubricering är han kritisk.

– Jag anser att när man har agerat på det här sättet är det grov misshandel alternativt dråpförsök. Jag tycker absolut bilisten borde ha fängelse, säger han.

Fritz Olsson tycker att det har blivit ett väldigt mycket hårdare klimat mellan cyklister och bilister.

– Vi sprutas ner med spolarvätska, det tutas på oss och skriks åt oss att vi är i vägen. Jag tror att det beror på det stressade, egoistiska och kalla samhälle vi har fått.

Olsson hävdar att det hårdare klimatet är något unikt svenskt.

– Jag har cyklat mycket utomlands och upplever inte samma utveckling i Tyskland, Italien, Österrike eller Frankrike, säger han.

"Är chockad"

Mikael Turesson var en av cyklisterna som skadades när bilföraren körde om klungan och tvärbromsade.

– Jag är chockad över att bilisten kunde göra så, vi var helt oskyddade, säger han till Barometern/ Oskarshamns Tidning.

Turesson bröt ett lillfinger, nyckelbenet och tre revben. Nu är han sjukskriven i en och en halv månad.

– Nu mår jag efter omständigheterna bra, säger han till tidningen efter att ha fått vård på länssjukhuset i Kalmar.

En annan cyklist bröt båda underarmarna medan de övriga fem klarade sig utan allvarliga fysiska skador.