Fakta: MP:s kongress

Kongressen hålls i Karlstad den 13–15 maj. Temat är global, hållbar utveckling.

Det är en så kallad temakongress, vilket innebär att det inte är fri motionsrätt. Alla motioner måste vara på temat global hållbar utveckling.

Flera av motionerna handlar om flyktingpolitik, vilket väntas bli en het fråga.

Kongressen ska också välja en ny partisekreterare efter Anders Wallner, som meddelat att han inte ställer upp för omval. Valberedningens förslag är Amanda Lind, kommunalråd i Härnösand.

Källa: Miljöpartiet

Den interna kritiken mot partiledningen har varit svidande efter att den rödgröna regeringen i höstas lade Sveriges flyktingpolitik på EU:s lägsta nivå. Därför finns flera motioner till kongressen med krav på att flyktingpolitiken så snart som möjligt måste bli mer generös.

Det var också kontentan av partiets så kallade dialogkonferens i slutet av februari, som hölls för att ge tillfälle att lufta missnöjet och titta framåt.

– Vi vill nu se till att Sverige kan lämna den här typen av regler så snart som möjligt genom att fokusera väldigt hårt på kapacitetsutbyggnad och att förbättra mottagningssystemet, säger partisekreterare Anders Wallner.

Men det finns också motionärer som vill gå längre än så. Grön Ungdom och Miljöpartiet i Örebro, Uppsala, Göteborg, Lidingö och Lidköping vill ha en flyktingamnesti. I stället för att lägga resurser på att jaga personer som fått avslag på sina asylansökningar, borde de uppskattningsvis 25 000–40 000 gömda och papperslösa få stanna, anser de.

Men partistyrelsen vill inte ha en flyktingamnesti. Det skulle bara ge Migrationsverket ännu mer jobb. Fokus bör i stället vara att handlägga alla de asylansökningar som väntar på att bli prövade, anser partistyrelsen.