Fakta: Kuppförsöket i Turkiet

Vid 22-tiden fredagen den 15 juli inledde delar av den turkiska militären ett försök till statskupp och tog kontroll över strategiska platser i Istanbul och Ankara.

Kuppförsöket slogs ned av regeringstrogna och president Recep Tayyip Erdogan återtog kontrollen över landet. Tusentals turkar har gått ut på gatorna och visat regeringen sitt stöd.

Efter kuppförsöket har omfattande utrensningar inom militären, polisen, rättsväsendet och utbildningssystemet gjorts. De gripna och avsatta anklagas för att stödja predikanten Fethullah Gülen som är bosatt i USA, och som tidigare var allierad med Erdogan.

Undantagstillstånd råder, vilket ger presidenten och regeringen utökade befogenheter.

Säkerhetsrådet sade efter ett möte i Ankara, under ledning av president Recep Tayyip Erdogan, att undantagstillståndet måste förlängas för att "skydda vår demokrati, rättsstatsprincipen, rättigheter och friheter för våra medborgare".

Regeringen i landet har under rådande undantagstillstånd gjort omfattande utrensningar inom militären, polisen, rättsväsendet och utbildningssystemet. Över 32 000 personer har frihetsberövats och ett stort antal sparkats från sina jobb.

Erdogan införde det tre månader långa undantagstillståndet den 20 juli, mindre än en vecka efter den misslyckade kuppen, vilket betyder att det skulle ha löpt ut i mitten av oktober.

Uttalandet från säkerhetsrådet ses som en formalitet och det har inte getts några besked på hur lång den nya tidsperioden blir.

Aktivister har anklagat Ankara för att urholka rättssäkerheten i landet genom undantagstillståndet, vilket ger presidenten och regeringen utökade befogenheter.

Myndigheterna säger att det är en nödvändlighet för att ta itu med anhängare till den i USA bosatte predikanten Fethullah Gülen, som de anklagar för att ligga bakom kuppförsöket.

I uttalandet föreslog säkerhetsrådet också att den 15 juli ska bli Turkiets årliga dag "för demokrati och frihet".