Bakgrund: Spred film från Nordisk ungdom

Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh spred via Facebook en film från högerextrema Nordisk ungdom där somalier utmålas som tjuvar och våldtäktsmän.

Enligt Kakabaveh trodde hon att filmen var från SVT, eftersom den var försedd med SVT-logga. Hon försvarar misstaget med att hon inte såg hela filmen, och att undertextningen var falsk.

Amineh Kakabaveh har tagit avstånd från filmen och har uppmanat folk att anmäla upphovsmännen bakom videon för hets mot folkgrupp.

I förra veckan skrev hon på Facebook att partiet utsatt henne för ett drev och att hon inte kommer att lämna sin riksdagsplats.

Ett 80-tal personer deltog på lördagen i demonstrationen med plakat som "Stoppa Afrofobin i Vänstern". Bakgrunden är att Kakabaveh har spridit en rasistisk propagandafilm där somalier utmålas som våldtäktsmän och tjuvar. Hon har bett om ursäkt för att ha delat filmen i tron att det var en dokumentär.

Abdikani Jama Mohamed, styrelseledamot i Somaliska riksförbundet i Sverige, anser inte att Kakabaveh tagit avstånd från innehållet i filmen.

– Hon står inte upp för det antirasistiska programmet som Vänsterpartiet står för, säger han.

En månads paus

Kakabaveh är överens med partiet att hon ska ta en månads paus i sitt utåtriktade arbete. Under den tiden ska hennes framtid i partiet bestämmas.

– Amineh måste så klart bevisa vad hon står i frågan så att vi verkligen ska uppleva att hon förstår vad det här innebär, säger Christina Höj Larsen, Vänsterpartiets talesperson i migrations- och integrationsfrågor.

– Vänsterpartiet kan aldrig acceptera rasism, afrofobi eller islamofobi.

Amineh Kakabaveh säger till TT att hon alltid arbetat mot rasism, och att det finns andra orsaker till protesterna än den film som hon spred på Facebook.

– Det ligger krafter som är onda bakom sådana här kampanjer. Varför demonstrerade man inte när asylboendena brann, varför demonstrerar man inte när somaliska ungdomar förtrycks och diskrimineras, frågar hon sig.

– Jag är emot alla former av fundamentalism – och som eldar på de här ungdomarna, vilka faktiskt själva är offer för de krafter som ligger bakom detta.

"Står upp mot förtryck"

Kakabaveh är kontroversiell i partiet, som hon kritiserat för att inte arbeta tillräckligt hårt mot hederskulturer som förtrycker kvinnor i utanförskapsområden.

– Jag står upp mot alla former av förtryck och mot regimer i Mellanöstern som är förtryckande diktaturer. Det betalar jag priset för här.

Ett stort antal företrädare för Vänsterpartiet har i en debattartikel i tidningen ETC tagit ställning för Amineh Kakabaveh mot vad de beskriver som ett hatiskt drev "från vänstern själv".