Bakgrunden är ett avslöjande i tidningen Cumhuriyet, med bilder som sades visa hur den turkiska regeringen försökte smuggla vapen till islamister i Syrien.

"Vapenleveranserna har varit olagliga, vilket inte heller regeringen kunnat förneka. Istället hävdar regeringen att nyhetsartikeln röjer statshemligheter som handlar om landets nationella säkerhet", skrev en av de åtalade, chefredaktören Can Dündar, i Dagens Nyheter tidigare i januari.

Avslöjandet i maj förra året skapade stor debatt i Turkiet och president Recep Tayyip Erdogan lovade i direktsänd tv att straffa de som låg bakom nyheten.

– Den som skrev den här artikeln kommer att få betala ett högt pris för det här. Jag kommer inte att låta honom gå ostraffad, sade Erdogan enligt BBC.

Fallet har kritiserats hårt av människorättsorganisationer, bland annat Human Rights Watch, som i sin årsrapport riktar skarp kritik mot att den turkiska regeringen i allt högre grad tystar journalister, politiker, aktivister och akademiker som kritiserar presidenten.