Fakta: Obama bad om ursäkt

Attacken mot Läkare utan gränsers sjukhus i afghanska Kunduz utlöste en våg av internationell kritik och USA:s president Barack Obama tvingades att framföra en sällsynt ursäkt på uppdrag av den amerikanska militären som fortfarande är aktiv i Afghanistan.

42 människor dödades i flygräden mot sjukhuset i staden, som under några dagar i oktober förra året föll i händerna på talibaner.

Enligt general Joseph Votel var de inblandade soldaterna trötta och stressade och attackerade därför byggnaden av misstag. 16 inblandade USA-soldater kommer att få disciplinära straff men enligt Votel är bombningen inte att betrakta som krigsbrott eftersom den inte var avsiktlig.

Läkare utan gränser har upprepade gånger krävt en internationell och oberoende utredning.

– Det här var en medveten bombning av de amerikanska styrkorna, och vi är inte nöjda över att de hävdar att det inte var ett krigsbrott. Det är oacceptabelt, säger Hamdullah som själv jobbade i sjukhusets tvätteri, till nyhetsbyrån AFP.

Han får medhåll av 24-åriga Zahidullah som förlorade sin kusin i attacken.

– Det är ett skämt att USA hävdar att det inte var en krigsförbrytelse, säger han till AFP och kräver ersättning till offer och anhöriga.

"Inget krigsbrott"

Enligt försvarshögkvarteret Pentagon väntar disciplinära åtgärder för de 16 USA-soldater som var inblandade i flygräden i oktober men ingen kommer att ställas inför rätta. 42 personer dödades och ytterligare ett stort antal skadades, men bombningen var ett misstag och därför är det inte tal om något krigsbrott, enligt general Joseph Votel.

– Enligt lag ska ett krigsbrott vara avsiktligt. De säger att det var ett stort misstag, men det var ett misstag av en av världens mest avancerade militära styrkor som ledde till att Läkare utan gränser varit med om vår mest dödliga incident under hela den tid som vi arbetat, säger Katrin Kisswani, ordförande för Läkare utan gränser i Sverige, till TT.

När Joseph Votel redogjorde för händelseförloppet beskrev han soldater som var trötta efter dagar av strider och som misstog sjukhuset för en byggnad belägrad av talibaner. Omkring tio minuter in i räden slog sjukhusets personal larm men det tog ytterligare 20 minuter innan bombningarna upphörde, enligt Votel.

– I dag är det inte möjligt för oss att ha en verksamhet i Kunduz. Vi behöver en försäkran om att det här inte kommer att hända igen. Trots upprepade samtal fortsatte beskjutningen och vi måste få svar på hur det kunde hända, säger Kisswani.

Läkare utan gränser har länge efterlyst en oberoende utredning av händelsen.

Många sjukhus bombas

Bombningen av sjukhuset i Kunduz är ingen isolerad händelse. I länder som Jemen, Syrien, Sydsudan och Centralafrikanska republiken har ambulanser, sjukhus och andra vårdinrättningar bombats, plundrats och förstörts den senaste tiden.

– Det är fruktansvärt. Sjukvårdsinrättningar, personal och patienter är skyddade av internationell humanitär lag, men det respekteras inte. Vi måste få till en resolution som garanterar att lagarna följs, och att de som inte gör det ska kunna ställas till svars, säger Kisswani.