Fakta: Terror i Paris och Bryssel

Den 13 november 2015 slog beväpnade män och självmordsbombare till mot restauranger och konsertbesökare i centrala Paris samt området kring fotbollsarenan Stade de France. 130 personer dödades och hundratals skadades.

Några dagar senare dödades den som utpekats som hjärnan bakom dåden, belgaren Abdelhamid Abaaoud i ett polistillslag i Parisförorten Saint-Denis. En av gärningsmannen, belgaren Salah Abdeslam, jagades i sin tur under hela vintern innan han greps i Bryssel den 18 mars.

Den 22 mars 2016 sprängdes självmordsbomber på Zaventem-flygplatsen utanför Bryssel samt på tunnelbanestationen Maelbeek. Över 30 personer dödades. Polisinsatsen efteråt har bland annat lett till gripandet av en svensk, Osama Krayem, som anklagas för att ha varit med och förberett dåden.

23-åringen från Malmö framträdde inför en domare i Bryssel på onsdagen. Avsikten var att formellt slå fast anklagelserna mot honom.

Enligt ett uttalande från Belgiens federala åklagare anklagas Krayem – med tre olika alias: Naïm El Hamed, Naïm Al Hamed och Omar Abdelkader – för terrormord och deltagande i terrorgrupp.

Enligt åklagarna plockades svensken upp i Ulm i Tyskland i början av oktober 2015 och fördes till Belgien i en bil som hyrts av den nu gripne Paristerroristen Salah Abdeslam.

Utredningen kopplar sedan Krayem till olika platser som använts av förövarna i Paris, däribland det hus i Brysselkommunen Schaerbeek där man misstänker att terroristerna tillverkade de självmordsbälten som användes i Paris.

"Ingen ytterligare information eller detaljer kommer att ges om resultaten av den här husundersökningen", meddelas från de belgiska åklagarna.

Tillslag i december

"Bombfabriken" i Schaerbeek upptäcktes av utredare vid ett tillslag redan den 9 december i fjol, då man bland annat hittade spår av sprängmedel och tre handgjorda bälten som skulle kunna användas till självmordsbälten.

I huset tros även Abdeslam ha hållit sig gömd ett tag, sedan han återvänt till Bryssel efter att av ännu oklar anledning ha flytt fältet efter förödelsen i Paris den 13 november.

Abdeslam greps i Bryssel den 18 mars. Fyra dagar senare slog tre andra islamistiska terrorister till mot flygplatsen och en tunnelbanestation i Bryssel och dödade över 30 personer.

En månad i taget

Under den efterföljande polisutredningen har ytterligare minst sex personer gripits för inblandning i dåden – däribland Krayem, som kunde gripas den 6 april.

I förra veckan beslutades att svensken ska hållas kvar i minst en månad till med anledning av dåden i Bryssel. Samma beslut är nu formellt fattat även vad gäller dåden i Paris.

– Nu kommer det att gå ytterligare en månad och sedan får vi se vad som händer, säger åklagarämbetets presstalesman Thierry Werts till TT.

Werts vill i övrigt inte ge några detaljer eller spekulera i om Krayem kan komma att utlämnas till Frankrike. En rättegång kring terrordåden i Bryssel lär inte komma igång förrän tidigast 2017.