Terrordåden i Bryssel och Paris

Den 22 mars sprängde sig tre islamistiska självmordsbombare i Bryssel: två på flygplatsen Zaventem och en på tunnelbanestationen Maelbeek. Över 30 personer dödades och mer än 200 skadades. Efteråt har sex personer gripits och anklagats för delaktighet i dåden, däribland svenske Osama Krayem, som sågs tillsammans med tunnelbanebombaren strax innan explosionerna. Islamiska staten har tagit på sig dådet.

På kvällen den 13 november 2015 genomfördes samordnade terrorattacker med skottlossningar och explosioner på sex platser i Paris. Sammanlagt 130 personer dödades. 89 av dödsoffren och över 300 de skadade befann sig i konsertlokalen Bataclan, där bandet Eagles of Death Metal höll en konsert, Islamiska staten tar på sig dådet.

Det är Krayems dna som ska ha hittats i flera gömställen som kopplas till dåden i både Bryssel och Paris, uppger det flamländska public service-bolaget VRT.

Terrorforskaren Hans Brun anser att det inte var oväntat att Krayem nu också kopplas till Paris-dåden.

– Med tanke på det vi vet om de andra inblandade, till exempel , så är det helt rimligt att Osama Krayem också är inblandad, säger han till svt.se.

23-åringen från Malmö har pekats ut som den som följde med självmordsbombaren Khalid El Bakraoui ned i tunnelbanan i Bryssel den 22 mars. Belgiska åklagare misstänker även att Krayem köpte väskorna som fylldes med sprängmedel inför attentaten.

Enligt belgiska medieuppgifter ska en person ha råkat höra Krayem tala i telefon på en spårvagn i Bryssel, tre dagar före attentaten.

– Vi måste förbereda tre väskor för attacken, påstås Krayem ha sagt enligt uppgifter till tidningen Sudinfo.

Efter attentaten ska personen ha vänt sig till polisen, varpå Krayem ska ha spårats via övervakningskameror.