Fakta: Osama Krayem

23-årige Osama Krayem är född och uppvuxen i Malmöstadsdelen Rosengård. Han är ostraffad, men tros ha varit knuten till kriminella kretsar innan han lämnade Sverige, enligt underrättelseuppgifter som Sydsvenskan tagit del av.

I januari 2015 lade Krayem upp flera bilder på sig själv poserande med en automatkarbin. På en av bilderna står han framför en IS-flagga. En anhörig har berättat för Expressen att Krayem försvann från Sverige utan förvarning. Senare kontaktade han familjen för att berätta att han hade anslutit sig till IS.

23-åringen misstänks för att ha varit delaktig i terrordåden i Bryssel i mars. I april anklagades han formellt för inblandning i Parisdåden i november, han kopplas till den lägenhet där bomberna tros ha blivit tillverkade.

23-åringen från Malmö som misstänks ha varit delaktig i terrordåden i Bryssel i mars kommer sannolikt att flyttas till Sverige om han lämnar in en ansökan, enligt regeringens utredare.

Krayem greps i Belgien för tre veckor sedan och det kan ta uppemot ett år innan han får sin dom.

Enligt ett EU-beslut som ändrade svensk lagstiftning förra året ska Krayem själv, om han döms till ett fängelsestraff i Belgien, lämna in en ansökan om att avtjäna straffet i svenskt fängelse. Därefter fattas ett formellt beslut av Kriminalvården.

Riktlinjerna innebär att dömda svenskar utomlands enklare ska kunna avtjäna straffet i hemlandet. Även personer med Sverigekoppling ska lättare kunna sitta av sitt straff här om de vill.

– Det är ju så klart av betydelse om det finns personer som är misstänkta för allvarlig grov brottslighet eller terrorism. Och det kan ju väcka en viss diskussion om sådana människor ska föras tillbaka till Sverige, säger åklagare Ashraf Ahmed, som var expert i utredningen som föregick lagändringen, till Ekot.