Fakta: Skandalerna kring Kommunal

I förra veckan avslöjade Aftonbladet att fackförbundet Kommunal vid flera tillfällen har hyrt ut sin krog Metropol Palais till nakenkabaré och champagnefester med porrstjärnan Puma Swede. Dessutom framkom att styrelsemedlemmar inte har betalat för sig på förbundets hotell eller för vidlyftiga representationsnotor för sprit, vin och shower.

Dagen efter avslöjandet avgick förbundets tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström, men ordförande Annelie Nordström sade att hon stannar på sin post åtminstone till den ordinarie kongressen i maj.

Den 15 januari berättade utrikesminister Margot Wallström att hon fått en hyreslägenhet av Kommunal under sin tid som utrikesminister. Enligt Institutet mot mutor kan bostaden vara en otillbörlig förmån och därmed ett mutbrott.

Avslöjandena om shower med sexteman på Kommunals restaurang, vidlyftiga representationsnotor och lägenheter som delats ut till toppar inom arbetarrörelsen – däribland utrikesminister Margot Wallström (S) – har fått tusentals medlemmar att fly och många att kräva Annelie Nordströms avgång. Men hittills står Nordström emot avgångskraven – och det gör hon rätt i, anser Malin Burman.

– Jag tror att de gör klokt i att verkligen utvärdera vad det är som har hänt och titta på de beslut som har tagits. Och jag anser att man ska försöka göra skillnad mellan sak och person, det är alltid viktigt i sådana här sammanhang, säger hon.

Viktigt att undersöka

– Det är min åsikt. Jag kan tänka mig att det är fler som har en annan åsikt, att man vill att ledningen ska avgå bara för att göra någonting. Det är ju väldigt lätt att börja leta syndabockar. Men det är viktigt att man först undersöker var felet sitter någonstans.

Däremot är Malin Burman kritisk till bristen på kommunikation från Kommunals lednings sida när de första skandalerna rullades upp.

– Det är alltid synd, rent kriskommunikationsmässigt. För det skapar ett vakuum, och det gör att folk drar sina egna slutsatser och blir missnöjda. Jag tror också att det är därför som så många medlemmar i ren protest har valt att avsäga sig sitt medlemskap.

"Pyr överallt"

Hon räknar med att Kommunal framöver fortsätter på den nu inslagna vägen med mer öppenhet.

– För det här pyr ju överallt. Det blir diskussioner och folk vill ha svar. Jag tror att det är väsentligt just för att de inte ska tappa ännu fler medlemmar, säger Malin Burman.

– Jag tror att de kommer att satsa på mer transparens. Och förhoppningsvis kanske en ursäkt också.

I eftermiddag, klockan 16, väntas Annelie Nordström hålla en ny presskonferens.