Bakgrund: Skandalerna

Affären om utrikesminister Margot Wallströms lägenhetsaffär började i förra veckan i samband med att Aftonbladet avslöjade att fackförbundet Kommunal vid flera tillfällen har hyrt ut sin krog Metropol Palais till nakenkabaré och champagnefester med porrstjärnan Puma Swede. Dessutom framkom att styrelsemedlemmar inte har betalat för sig på förbundets hotell eller för vidlyftiga representationsnotor i form av sprit, vin och shower.

Dagen efter avslöjandet avgick förbundets tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström.

Den 15 januari berättade utrikesminister Margot Wallström att hon fått en hyreslägenhet av Kommunal under sin tid som utrikesminister. Enligt Institutet mot mutor kan bostaden vara en otillbörlig förmån och därmed ett mutbrott.

I måndags sade Margot Wallström till TT att hon välkomnar granskningen av affären.

– Jag är helt lugn inför detta. Varsågoda och granska! Jag vet precis vad som har hänt och det är bara att undersöka. Det är bättre att allt kommer fram, att allting blir klargjort, sade Wallström efter utrikesministermötet i Bryssel.

I onsdags avgick Kommunals ordförande Annelie Nordström, men sade att hon stannar på sin post till den ordinarie kongressen i maj.

Fram till torsdagen hade cirka 10 000 personer avsagt sig medlemskapet i Kommunal på grund av affären.

När de första skandalerna kring Kommunal rullades upp teg Kommunal och Nordström. Malin Burman, konsult inom krishantering, är kritisk till bristen på kommunikation.

– Det skapar ett vakuum, och det gör att folk drar sina egna slutsatser, har hon tidigare sagt till TT.

Men på Nordströms tredje presskonferens – och efter att tusentals medlemmar hoppat av förbundet – var hon som nyfrälst, säger Ronge.

– Plötsligt håller hon ganska imponerande anföranden om att det varit en felaktig kultur inom förbundet och att de ska gå till botten med det. Hon tackar Aftonbladet för alla avslöjanden. Hon säger att hon avgår vid nästa kongress och att hon ska städa upp.

Under galgen

Sedan dess har Nordström medverkat i en rad medier och långintervjuer och talat öppet om krisen.

– Hon åker omkring på en canossavandring i landet och ber om ursäkt från djupet av sitt hjärta. Men medlemmarna kan uppfatta att det är en omvändelse under galgen. Det är inte trovärdigt om medlemmarna upplever att hon fått professionell hjälp med det här.

Det finns också ett annat ett hinder på vägen. Nordström har fortsatt att lägga stor del av skulden för skandalerna på kassören Anders Bergström, som i ett tidigt skede fick avgå, och enligt Ronge ta "en kula för högsta chefen".

Skyller ifrån sig

Till Kommunalarbetaren sade Nordström i fredags att Bergström hade mer makt än andra och att många, liksom hon själv, var rädda för honom.

– Det är dålig krishantering att skylla ifrån sig. Till slut är det en förtroendefråga. Det får det inte upplevas att proffs stylat till beteendet, säger Ronge.

Anders Bergström avböjer att kommentera.

– Jag hänvisar till Kommunals presstjänst, säger han.