Polisens handledning för sociala medier

I polisens handledning står det att polisen ska använda ett lättfattligt språk och uppträda på ett "sätt som inger förtroende och aktning”. Det står även att myndigheten ska förmedla fakta, inte åsikter, och man ska vara försiktig med till exempel tonfall och humor.

Polisens arbete i sociala medier ska bidra till:

• Ökad dialog - vara synlig och tillgänglig där många människor är.

• Dela brottsförebyggande information och tips för att minska brottsligheten.

• Berätta om Polisens arbete för att öka tryggheten.

• Nå ut med att Polisen vill ha tips och vittnesuppgifter för att lösa brott.

Ur polisens handledning

Polisen har funnits på Facebook i fyra år. På sistone har man väckt allt mer uppmärksamhet och en del berörande inlägg har gillats av tiotusentals människor.

Men finns det något problem med att polismyndigheten börjar låta som folk i allmänhet?

Csaba Bene Perlenberg.

Csaba Bene Perlenberg.

Privat

Foto:

– Det allra mesta som polisen lägger ut är informativt, korrekt och bra. Men ibland får polisen lite feeling och då borde det finnas känslolås på deras Facebook-konton, säger Csaba Bene Perlenberg, ledarkrönikör på GT/Kvällsposten.

Han var en av skribenterna som i somras reagerade över hur polisen skrev om Lisa Holm-fallet.

►LÄS MER: Här är polisens känslofyllda Facebook-inlägg om Lisas död 

Det är de känslosamma inläggen från polisen som får mest spridning – från sorgsna till arga poliser som lyfter samhällsfrågor. Ibland slinker det med humor också – ofta med udden riktad mot brottslingar som gjort bort sig. Kort sagt, polisen börjar låta som vanligt folk på sociala medier.

Vad är problemet då? Jo, att känslor och privata åsikter krockar med tjänstemannarollen, säger Perlenberg.

►LÄS MER: Det här är slutet för mig som "Facebook-polisen"

Det finns en risk med att ge privatpersonen bakom uniformen för stort utrymme – vi vill inte möta en känslosvallande myndighetsperson, vi vill möta en professionell människa vars egna åsikter inte ska påverka vilket bemötande vi får, menar han.

De får ju mycket uppskattning och många likes?

– Det förstår jag. Inläggen är oerhört välskrivna och berörande. Och när polisen ser responsen så finns risken att man i fortsättningen blir ännu mer personlig och intim.

Han får medhåll av sociala medier-experten Brit Stakston.

Brit Stakston.

Brit Stakston.

Julio C Saint’ Just

Foto:

– Även poliser kan dras med i en like-hets, säger Stakston.

►LÄS MER: Polisen självkritisk: Publicerade okänd privatbild på Facebook

Stakston framhåller samtidigt att polisen i stort sköter sig oerhört bra med tanke på mängden av inlägg som görs.

– Men det är en liten trend att det blir allt fler känslosamma inlägg och det är oerhört viktigt att vara varsam med den typen av inlägg. När jag möter polisen i en utsatt position ska jag inte behöva oroa mig för att bli en statusuppdatering, eller att polisen framför mig bryter ihop.

►LÄS MER: Polisen: De använder krigsvapen mot oss i fredstid

– I första hand ska poliser vara professionella men det finns inget som hindrar att man visar att man är empatisk och mänsklig, säger polisens kommunikationschef Unni Jerndal

Unni Jerndal.

Unni Jerndal.

Polisen

Foto:

Vilka är de som får skriva i kanalerna?

– De poliser som har något angeläget att berätta – som ligger i linje med handledningen – gör det. Besluten om publiceringarna tas lokalt.

►LÄS MER: Därför ska du inte dela efterlysningar på Facebook

JO har nyligen granskat Facebook-inlägg gjorda av polisen i Stockholm och Kronoberg: ”Utgångspunkten bör vara att man som företrädare för polisen i sociala medier är återhållsam med att uttrycka personliga känslor inför sina arbetsuppgifter."

– Vi tar självfallet till oss JO:s ställningstagande, säger Unni Jerndal och lägger till att det pågår en ständig diskussion på alla nivåer i myndigheten om hur man ska uttrycka sig i sociala medier.