Fakta: Nyheter i sommartalet

En ytterligare utbyggnad av lärarhögskolan inleds nästa år.

År 2021 ska det finnas 3 600 fler platser än tidigare planerat.

Utbyggnaden kostar 427 miljoner kronor årligen från 2021.

Kommuner blir skyldiga att anordna lovskola från nästa sommar.

Den ska erbjudas alla i årskurs 8 och 9 som inte når kunskapskraven för betyg E.

Kommunerna kompenseras med 60 miljoner kronor av staten.

Regeringen ska kalla höstlovet för "läslovet".

Fem miljoner kronor avsätts årligen för läsaktiviteter.

Tio miljoner kronor per år avsätts för läsinspiration till småbarnsföräldrar i utsatta områden.

Sex miljoner kronor per år avsätts för läsfrämjand einsatser i förskola och skolbibliotek.

Källa: Regeringen

Mycket i Stefan Lövfens (S) sommartal handlade om skolan. Men de 600–800 i publiken fick höra honom inleda med oro och otrygghet både i världen och här hemma.

Löfven uppgav att terrorismen måste mötas med hårdhet och fasthet, men att kampen också måste föras mot segregation och hopplöshet i samhället.

Efter sommarens många rapporter om sextrakasserier på festivaler hade statsministern ett budskap till pojkar och män.

– Detta är inte ett manligt beteende. Man bemöter kvinnor med respekt och värme.

Nyheterna i talet handlade dock om skolan. Platserna på lärarhögskolan håller redan på att byggas ut, men nu ska de på några års sikt bli ytterligare 3 600 platser för blivande lärare och förskolelärare. Det är det antalet som högskolan klarar utan att kvalitén blir lidande, enligt Löfven.

Höstlov blir läslov

Löfven uppgav också att regeringen hädanefter tänker kalla höstlovet för "läslovet", precis som lovet i februari/mars benämns som ett sportlov. Tanken är att få elever att läsa mer genom olika läsaktiviteter.

Enligt utbildningsminister Gustaf Fridolin (MP) kommer "läslovet" främst att märkas genom att eleverna får läsuppgifter inför lovet och att fritids anordnar läsaktiviteter.

– Det finns bara ett sätt att öka läsförståelsen – det är att barnen måste läsa, läsa och läsa, säger Fridolin som var med vid Löfvens presskonferens.

Regeringen ska också införa en skyldighet för skolorna att anordna lovskola för elever i årskurs 8 och 9 som inte klarar kunskapskraven för betyg E. Många kommuner anordnar redan lovskola och alltfler söker statliga bidrag för det.

Lärarnas riksförbund är kritiskt till satsningen på fler platser på lärarutbildningarna. Lösningen handlar i stället om högre löner och bättre arbetsmiljö, anser ordförande Åsa Fahlén.

Även Moderaterna kritiska

Hon är kluven till satsningen på lovskola.

– Tyvärr så behövs det i dag, men jag förstår inte riktigt, har man inte tänkt att den vanliga skolan ska kunna hjälpa alla elever?

Moderaterna tycker att regeringen väljer kvantitet framför kvalitet när det gäller fler platser på lärarhögskolan.

– Problemet är att lärare hoppar av utbildningen och att nyutexaminerade lärare lämnar yrket, säger skoltalespersonen Camilla Waltersson Grönvall.