Fakta: Den tyska regeringen

Angela Merkel har varit förbundskansler i Tyskland sedan 2005.

Merkel återvaldes senast 2013. Sedan dess styrs Tyskland av en stor koalition mellan Merkels kristdemokratiska CDU, dess systerparti CSU och socialdemokratiska SPD.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Just nu är Angela Merkel i Kina men på hemmaplan är hennes vicekansler och koalitionspartner, socialdemokraten Sigmar Gabriel, kritisk till den strid som pågår mellan Merkel och systerpartiet CSU, lett av Bayerns starke man Horst Seehofer. Gabriel anser att bråket är ovärdigt och oansvarigt i rådande läge.

– Med tanke på den stora utmaning som vårt land står inför på grund av den kraftiga flyktingströmmen, hotar striden mellan CDU och CSU regeringens handlingsmöjligheter, säger Gabriel i en intervju med Spiegel Online på fredagen.

Ställt ultimatum

Bakgrunden är att Seehofer krävt att flyktingströmmen begränsas. Han har ställt ultimatum inför söndagens möte, då Merkel, Gabriel och Seehofer ska träffas. Går inte Merkel med på kravet "måste vi överväga vilka handlingsalternativ vi har", har han sagt.

Ett alternativ som CSU vill diskutera är att införa transitzoner vid Tysklands yttre gränser, där uppemot 10 000 flyktingar kan passera under en dag. I dessa transitområden skulle en första bedömning göras och endast de flyktingar som har en rimlig chans att beviljas asyl skulle släppas vidare in i Tyskland.

Socialdemokratiska SPD motsätter sig sådana transitzoner och anser att det enbart kommer att leda till stora läger i ingenmansland. Merkel har dock öppnat för vissa eftergifter.

Fem gränsstationer

Ett steg mot att få en bättre kontroll över flyktingströmmen togs på fredagen när inrikesdepartementet meddelade att asylsökande bara kan passera gränsen mot Österrike vid fem gränsstationer, skriver AFP. Beslutet kom efter inrikesminister Thomas de Maizière tidigare anklagat Österrike för att skicka flyktingar mot den gemensamma gränsen utan förvarning.

Merkel står för en öppen linje i flyktingfrågan, och driver den både i Tyskland och i EU. En opinionsundersökning nyligen visade att stödet för CDU/CSU minskat med 2 procentenheter till 35 procent, vilket är det lägsta opinionsstödet på tre år – en utveckling som kopplas ihop med Merkels flyktingpolitik.