"Oftast hittar medierna mer och då kan själva krishanteringen bli en del av krisen."

Medieprofessor Jesper Strömbäck om regeringens krishantering.

Fakta: Kaplan-affären

Detta har hänt:

14 april: Expressen publicerar bilder från en middag där Mehmet Kaplan sitter vid samma bord som företrädare för den turkiska ultranationalistiska organisationen Grå Vargarna.

15 april: Företrädare för Miljöpartiet försvarar Mehmet Kaplan och säger att han inte visste om att företrädare för Grå Vargarna befann sig på middagen. Samtidigt kräver oppositionens ledare att Kaplan ska förklara sig.

17 april: Svenska Dagbladet publicerar en video från 2009 som Mehmet Kaplan framträder i. I videon liknar han Israels behandling av palestinier vid Nazitysklands behandling av judarna.

18 april: Statsministern Stefan Löfven meddelar på en presskonferens att Mehmet Kaplan avgår som bostadsminister.

"Lägg alla korten på bordet" är ett mantra som både krishanterare och medieforskare brukar upprepa. På så sätt ska den som granskas kunna förebygga fler avslöjanden från medierna. Men Jesper Strömbäck, professor i journalistik vid Göteborgs universitet, säger att makthavare ofta gör precis tvärtom när krisen väl inträffar.

– Då är det andra mekanismer som slår till och man hoppas att man ska kunna minimera skadan så mycket som möjligt och att inte fler saker ska komma upp till ytan. Men oftast hittar medierna mer och då kan själva krishanteringen bli en del av krisen, säger han.

Intryck av osäkerhet

På måndagen ville varken Miljöpartiets språkrör eller Mehmet Kaplan svara på några frågor från den samlade presskåren. Istället valde språkrören att prata med en reporter i taget efter presskonferensen på Rosenbad.

– Jag tycker detta med att man inte tillåter frågor på presskonferensen ger ett starkt intryck av osäkerhet som visar att man inte litar på sig själv och att man inte kan hantera situationen, säger krisexperten Paul Ronge.

Poängen med att göra enskilda intervjuer är enligt honom att det då är enklare att få fram rätt budskap och att risken för jobbiga frågor minimeras.

Situationen förvärrades

Den tveksamma krishanteringen började med att Mehmet Kaplans pressekreterare slog ifrån sig Expressens frågor om en middag ministern varit på där även en representant för den turkiska högerextremistiska organisationen Grå vargarna deltog. Pressekreteraren sa att Expressen bedrev "låg journalistik" och jämförde ministerns middag med att kungen "säkert käkat middag med Bert Karlsson."

– Hanteringen av det här framstår som rätt amatörmässig där man genom sitt eget agerande har förvärrat situationen för statsrådet. Sen vet jag inte om Kaplan själv har varit med i krishanteringen, det är oftast inte särskilt bra, säger han.

Groda om terrorattackerna

Mediebilden av Miljöpartiet blev inte bättre när vice statsminister Åsa Romson (MP) medverkade i "Gomorron Sverige" i SVT på tisdagen. Då benämnde hon i samband med ett resonemang om den avgångne bostadsministern Mehmet Kaplans politiska gärning terrordåden i USA den 11 september 2001 som "olyckorna."

"Han har varit ordförande för unga muslimer i svåra situationer, som kring 11 september-olyckorna och liknande", sade hon och det uttalande fick snabbt spridning i sociala medier där Åsa Romson anklagades för att bagatellisera terrorattentat i New York.

Hon förklarade senare för Aftonbladet att hon syftade på situationen för muslimer i Sverige efter attacken.