Fakta: Valet i Turkiet

Valet i juni innebar att AKP, som styrt landet i 13 år, förlorade sin majoritet i parlamentet. HDP, Folkets demokratiska parti, skrällde och fick 13 procent av rösterna. HDP är prokurdiskt och profilerar sig som ett vänsterparti för landets minoriteter.

Försöken att bilda en koalitionsregering misslyckades och president Recep Tayyip Erdogan utlyste nyval.

Kartan över hur Turkiet röstade i juni visade en tydlig tredelning av landet. I de östra delarna med stor kurdisk befolkning vann HDP. I väster, längs kusten och längs landgränsen i väster, vann sekulära CHP. I de flesta andra delar av landet, inklusive storstäderna Istanbul och Ankara, vann Erdogans AKP.

Vapenvilan mellan kurdiska PKK-gerillan och Turkiet bröts i juli och sedan dess har våldet trappats upp. Samtidigt har konflikterna i Syrien och Irak blivit värre och extremiströrelsen Islamiska staten har börjat attackera mål i Turkiet. Den politiska oron har ökat parallellt med våldsamheterna.

Även om presidenten Recep Tayyip Erdogan inte längre är AKP:s ledare, är banden mellan presidenten och partiet fortfarande mycket starka.

Källor: Suits, UI och BBC

Det är bara några veckor tills USA:s president Barack Obama ska träffa Erdogan, men Vita huset uttrycker ändå sitt missnöje med försöken att skrämma journalister till tystnad inför valet.

– Vi har både offentligt och privat framfört vår oro över pressfriheten, yttrandefriheten och mötesfriheten i Turkiet, säger talesmannen Josh Earnest enligt AFP.

Begränsningar

Den svenska riksdagsledamoten Margareta Cederfelt (M) ledde en observatörsstyrka på nära 50 parlamentariker från 16 länder inom ramen för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Observatörerna har rört sig i olika delar av Turkiet.

– Det har förekommit våld mot kandidater och medlemmar i partierna och det har förekommit restriktioner mot hur kampanjerna får bedrivas. Det är allvarligt, för det begränsar möjligheterna till ett fritt och demokratiskt val, säger hon till TT.

Organisationen riktar skarp kritik i sin preliminära utvärdering av valet, mot det rådande säkerhetsläget och mot restriktioner av medier.

Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, beskriver valen som fria, men inte rättvisa.

"Hårdför politik"

Det är ingen lätt uppgift president Erdogan och det styrande partiet AKP har framför sig efter valet.

– Ekonomin är dålig, konflikten i Syrien verkar eskalera och de interna motsättningarna har fördjupats den senaste tiden. Byråkratins och rättsväsendets oberoende har minskat och politiserats. Samtidigt har mediefriheten inskränkts. Dessa institutioner krävs för att en demokrati ska fungera, säger Levin till TT.

Levin menar att konsekvenserna av resultatet beror på hur AKP väljer att förvalta segern och hur prokurdiska HDP väljer att hantera nederlaget. Han, precis som många andra experter, är förvånad över valutgången.

– Väljarna verkar ha prioriterat stabilitet och en stark regering, framför oron över den allt mer auktoritära inriktning som Turkiet har tagit. AKP har drivit en hårdför politik gentemot kurderna och detta verkar ha lockat tillbaka nationalistiska väljare till partiet.

Stärkt presidentmakt

Han får medhåll av Sinan Ülgen, tidigare turkisk diplomat och forskare vid tankesmedjan Carnegie Europe:

– Det turkiska folket köpte AKP:s beskrivning om stabilitet. Anledningen till instabiliteten i landet skulle, enligt AKP, vara att partiet inte längre ensamt kunde bilda regering.

Framför allt är valet en styrkedemonstration av den 61-årige Erdogan, som nu kan gå vidare med sina kontroversiella planer på att stärka presidentmakten i landet.

AKP tog 315 platser av 550 möjliga i parlamentet. Det republikanska CHP höll i stort sett ställningarna, med dryga 25 procent av rösterna, medan det högernationalistiska MHP med sina knappa 12 procent tappade. HDP klarade parlamentsspärren på 10 procent.

– Vi hade ingen kampanj, vi försökte bara rädda vårt folk från massakrer, säger en av HDP:s ledare, Figen Yüksekdag, enligt tidningen Hürriyet.