Fakta: Fikru Maru

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru greps i maj 2013. Först efter sex månader fick han veta att han var misstänkt för att ha mutat Etiopiens tullminister. Fikru Maru anklagas för att ha mutat sig fri efter att flera år tidigare ha fastnat i tullen med sjukhusutrustning som skulle användas på hans klinik i huvudstaden Addis Abeba. Sjukhuset är finansierat från Sverige av bland annat statliga Swedfund.

Ett 70-tal personer drogs in i härvan kring tullministern, men cirka hälften av dem är nu släppta. Fikru Maru förnekar brott.

Under torsdagen kan en dom mot Fikru Maru komma. För Expressen berättar dottern Emy Maru att hennes pappa blev sämre under onsdagen.

– Han vaknade och så hade den (lungan) kollapsat igen. Saken med det här tillståndet är att lungan inte blir bra förrän han opereras och han kan inte opereras här, säger Emy Maru, som är på plats i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

Fikru Maru är hjärtläkare och har startat en klinik i Etiopien. Där greps han 2013, anklagad för att ha mutat sig fri då han för flera år sedan fastnade i tullen med sjukhusutrustning.

Läkaren skadades svårt i en brand som utbröt i fängelset. I ett brev, daterat den 1 oktober och vidarebefordrat av dottern, skrev Fikru Maru: "När jag sitter inlåst på Black Lion Hospital och min rättsliga och medicinska situation förvärras för varje dag undrar jag vad UD gör".

I brevet skrev han att den svenske ambassadören visat stort engagemang, men påtalade att det inte räcker.

"Intensiv" insats

UD har träffat Etiopiens ambassadör i Sverige och krävt att Fikru Maru ska erbjudas vård och att den rättsliga processen ska slutföras skyndsamt. Samma krav har statsminister Stefan Löfven (S) framfört direkt till Etiopiens premiärminister Hailemariam Desalegn och utrikesminister Margot Wallström vid flera tillfällen till den etiopiske utrikesministern Tedros Adhanom.

Annika Söder beskriver UD:s insats som "intensiv, på alla nivåer". Ambassadören ägnar "otroligt mycket tid" åt hans fall.

TT: Kan du ärligt säga att ni har gjort allt ni kan?

– Ja, jag tycker att vi har gjort allt vi kan. Det som vi inte har lyckats med är att få domstolen att agera snabbare.

Enligt Söder har både premiärministern och utrikesministern sagt sig vara bekymrade över Fikru Marus hälsotillstånd. Domstolen däremot vill inte bli utsatt för påtryckningar.

– Men vi hoppas att insikten om hans sjukdomstillstånd gör att de kan bryta det dödläge som har rått nu i ett antal år så att han komma under den vård som han väldigt mycket behöver, säger Annika Söder.

Kräver Marus närvaro

TT erfar att en rad kontakter har tagits. Det gäller både Sveriges ambassadör Jan Sadek i Etiopien och UD i Stockholm, med såväl juridiska instanser som advokater, politiker, diplomater och medicinsk personal i Etiopien – inte minst sedan Fikru Maru insjuknade i början av september. Möjligheten till medicinsk evakuering har undersökts.

Det är tänkt att hans mål ska tas upp igen under torsdagen, men domstolen har återigen ställt kravet att Maru ska infinna sig personligen.

– De försöker nu ta fram ett läkarintyg för att visa att det är orealistiskt. Men de säger att domstolen tar ställning till det i morgon (torsdag), säger Fikru Marus advokat Hans Bagner till TT.

Region Gävleborgs ordförande Eva Lindberg (S) säger till SVT Nyheter Gävleborg, att regionen kommer att stå för kostnaden för transporten om och när läkaren kan föras till Sverige.

Under torsdagskvällen hölls också en manifestation i Humlegården i Stockholm till stöd för ett frigivande av Maru.