– Det är en väldigt jobbig sak för brottsoffren så klart.

Målsägandebiträdet Björn Hurtig om att rättegången startar.

Fakta: Krogskotten

Enligt polis och åklagare kan skottlossningen på restaurangen 18 mars 2015 kopplas till en konflikt mellan kriminella nätverk i stadsdelen Biskopsgården i Göteborg. Dådet var riktat mot någon eller några av gästerna.

Tre av de åtta som nu åtalats greps dagen efter i en annan del av Göteborg, vid en bil som polisen spanade på. I bilen fanns automatvapen som använts vid skjutningen.

Åtalet gäller i huvudsak mord, mordförsök, medhjälp till dessa brott, och i flera fall grova vapenbrott.

Sex av de åtta åtalade är i åldern 19–22 år. En är 25 år, den äldste 28 år.

Fem anklagas för mord på restaurangen.

En 20-årig man bland de fem är även åtalad för att ha skjutit ihjäl en man i 55-årsåldern en månad efter skotten på krogen.

Några av de åtalade erkänner mindre narkotikabrott. I övrigt nekar alla.

Åtta män är åtalade för delaktighet i attentatet, som enligt åklagarna var riktat mot någon eller några av gästerna. Men restaurangen vid Vårväderstorget i Biskopsgården var välfylld av människor som såg Champions League-fotboll på tv, Barcelona mot Manchester City.

Det blev en kväll som ingen av de närvarande kommer att glömma. Flera fick livshotande eller bestående skador. Åklagarna anser att alla i lokalen, 16 personer förutom de avlidna och skadade, löpte risk att träffas.

Värst i början

Rättegången i Göteborgs tingsrätt inleds på måndagen. Den kommer att pågå till i mitten av juli, och blir en utdragen påminnelse om vad som hände en kväll i mars förra året.

– Det är en väldigt jobbig sak för brottsoffren så klart, säger advokat Björn Hurtig, som är målsägandebiträde för två personer – en som träffades, och en som undkom utan fysisk skada.

Enligt hans erfarenhet är början den värsta delen av rättegången för brottsoffren.

– När det väl kommit igång, och man haft sitt förhör, så kan det kännas som att man får ett litet avslut, säger Björn Hurtig.

Alla de 24 överlevande ska förhöras som målsägande i tingsrätten. Dessutom planeras förhör med ett 30-tal vittnen, både allmänhet och några poliser, som enligt åklagarna ska ge olika pusselbitar av vad de åtalade gjort före, vid och efter skottlossningen.

Alla nekar

Fem av de åtalade anklagas uttryckligen för mord. Enligt åklagarna var det två som sköt med automatvapen, en som höll vakt utanför och två som hade hand om flyktbilar. Vem som gjorde vad har man inte kunnat peka ut, men de anses ha agerat i samförstånd.

Alla de åtta åtalade nekar dock helt till att vara inblandade i dådet.