Krossat linfrö är farligt och bör inte ätas alls, enligt Livsmedelsverket. Ändå står förpackningarna kvar på butikshyllorna, konstaterar SVT.

Förutom nyttiga fettsyror innehåller linfrö även linamarin – ett ämne som i kroppen kan omvandlas till giftig vätecyanid, även kallat blåsyra. Giftet kan orsaka bland annat illamående eller kräkningar. Hela linfrön i måttliga mängder går bra att äta, men om fröna krossas görs innehållet mer tillgängligt för kroppen.

Tidigare menade Livsmedelsverket att även krossat linfrö gick bra att äta, så länge det först hettades upp i exempelvis brödbak. Detta ändrades dock för ett år sedan eftersom det inte fanns tillräckligt underlag för att visa att upphettning tar bort giftet.

Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket, tycker att producenterna borde dra tillbaka produkten självmant. Producenten Saltå Kvarn uppger på förpackningarna att krossat linfrö innehåller linamarin men har ingen avsikt att trycka Livsmedelsverkets varningstext.

– Det är ju svårt att skriva på en förpackning att man inte bör äta produkten. Då kan man lika gärna lägga ner den, säger Åsa Lindeblad, kvalitetschef på Saltå Kvarn, till SVT.