Fakta: Avslöjandena om Riksrevisionen

Under en sjumånadersperiod lade myndigheten ner påbörjade utredningar som sammanlagt hade hunnit kosta tio miljoner kronor i arbetstid.

Under sin tid som samhällspolitisk chef för fackförbundet Saco fick Riksrevisionens sedermera chefsekonom, Robert Boije, vara med och bestämma över myndighetens granskning av skattesystemet.

Under sin tid som riksrevisor rekryterade Susanne Ackum flera tidigare kollegor till jobb på Riksrevisionen.

Riksrevisorn valde vid ett tillfälle att inte kritisera ett beslut som dåvarande riksrevisorn Ulf Bengtsson varit med och fattat då han var generaldirektör för Arbetsgivarverket.

Källa: Dagens Nyheter

Dagens utfrågning i KU visar enligt organisationen Transparency International Sverige, som arbetar upplysande om korruptionens skadliga verkningar, att revisorerna saknar självkritik och inte förstår hur mycket det som hänt skadat myndigheten, anser ordföranden Ulla Andrén.

– Det hade varit klädsamt om revisorerna tagit in hur allmänheten och folk i gemen har reagerat på det som hänt. Som de nu resonerade i utfrågningen var allt "mindre fel", säger hon till TT.

– Hade de svarat utförligt från början om vad som egentligen hänt, då hade inte Riksrevisionen förlorat så mycket i förtroende, säger hon.

"De resonerade strikt utifrån lagen"

Hon vill däremot inte säga att KU gjort fel som avstår från att entlediga revisorerna.

– KU resonerade strikt utifrån lagen men det finns etiska och moraliska dimensioner som KU väljer att inte beakta, säger hon.

Den tidigare chefen för Riksrevisionen, Inga-Britt Ahlenius, anser att KU kommit till beslut alltför fort.

– Det är anmärkningsvärt att KU inte tar tid till att reflektera över dagens förhör och dessutom inte kallar andra. Jag tycker att de drar sina slutsatser alldeles för tidigt. De har bara hört ena sidan och fått en glättig bild av vad som hänt, säger hon.

"KU har misslyckats i rekryteringen"

– KU har misslyckats i sin rekrytering av de här revisorerna. De agerar som om de vore chefer för en konsultfirma och inte för den grundlagsskyddade statsrevisionen. De har uppenbarligen ingen aning om vad det innebär att vara chefer för den statliga revisionen, säger hon.

– All heder till Susan Ackum som ser att hon saknar förtroende för att leda verksamheten. Enligt min mening borde alla tre gå, säger hon.