Fakta: Peru

Perus folkmängd 2014 var 30,8 miljoner. Huvudstaden heter Lima.

Landet är en republik och den nuvarande presidenten heter Ollanta Humala. Allmänna val hålls vart femte år.

Landets ekonomi har länge varit förhållandevis stark men fattigdomen är utbredd. Stora exportinkomster från bland annat en storskalig gruvindustri och ett omfattande fiske har gynnat främst en mindre del av samhället medan befolkningen i bergen och i städernas slumområden ofta lever i självhushåll och försörjer sig i den stora svarta sektorn.

Perus historia är brutal, även i närtid. Strider mellan maoistgerillan Sendero Luminoso och militär krävde närmare 70 000 människors liv under 1980- och 1990-talet.

Expresidenten Alberto Fujimori – presidentkandidaten Keiko Fujimoris far – avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff för korruption och människorättsbrott efter sitt auktoritära styre på 1990-talet.

Källor: UI:s Landguide, Sweden Abroad.

När mer än hälften av rösterna räknats har Kuczynski 50,6 procent av rösterna och den tidigare segertippade Fujimori 49,4 procent. Ingen segrare har ännu utropats då det fortfarande är för jämnt, men Kuczynski var mycket positiv när han talade till sina anhängare.

– Vi tar det här preliminära resultatet med optimism, men med försiktighet, säger Kuczynski, till jublande anhängare från balkongen till partiets huvudkontor i Lima.

I den första omgången i april vann Fujimori stort.

Keiko Fujimori är dotter till den för korruption fängslade expresidenten Alberto Fujimori. Många peruaner har blandade känslor för den tidigare – mycket auktoritäre – presidenten.

Fujimori har lovat fler poliser och soldater på gatorna för att hålla ordning i det våldsdrabbade landet och hon lovar att bygga fängelser högt upp i bergen, långt ifrån mobiltäckning, så att brottslingar inte kan utföra brott från sina celler.

Hennes motståndare, Pedro Pablo Kuczynski, har också lovat att bekämpa brottsligheten med en starkare poliskår och bättre fängelser.

I en mätning av Ipsos uppger 70 procent att brottsligheten är den viktigaste frågan i presidentvalet.

Båda kandidaterna är högerorienterade när det gäller ekonomin, och har lovat att föra en marknadsvänlig ekonomisk politik.

Det officiella valresultatet väntas senare i dag.