Fakta: Peru

Perus folkmängd 2014 var 30,8 miljoner. Huvudstaden heter Lima.

Landet är republik och den avgående presidenten heter Ollanta Humala. Allmänna val hålls vart femte år.

Landets ekonomi har länge varit förhållandevis stark men fattigdomen är utbredd. Stora exportinkomster från bland annat en storskalig gruvindustri och ett omfattande fiske har gynnat en mindre del av samhället medan befolkningen i bergen och i städernas slumområden ofta lever i självhushåll och försörjer sig i den stora informella sektorn.

Perus historia är brutal, även i närtid. Strider mellan maoistgerillan Sendero Luminoso och militär krävde närmare 70 000 människors liv under 1980- och 1990-talen.

Expresidenten Alberto Fujimori – oppositionsledaren Keiko Fujimoris far – avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff för korruption och människorättsbrott efter sitt auktoritära styre på 1990-talet.

Källor: UI:s Landguide, Sweden Abroad.

Pedro Pablo Kuczynski går till vardags under förkortningen PPK. Efternamnet kommer från hans polska pappa. Mamman var från Schweiz och lärare i litteratur. Pappan arbetade som läkare i Berlin innan de under Adolf Hitlers styre tillsammans flyttade till Peru 1936. Två år senare föddes Pedro Pablo.

Via stipendium fick han studera filosofi, politik och ekonomi vid universitetet i Oxford, varpå han tog en master vid Princeton-universitetet i USA. 23 år gammal anställdes han som ekonom vid Världsbanken, skriver BBC.

Under sin karriär har han även arbetat vid Perus centralbank, som energi- och gruvminister samt ekonomi- och gruvminister.

Sociala satsningar

Den nu 77-årige Kuczynski räknas som mitten-höger-politiker och har sagt att han vill stimulera ekonomin, återuppliva gruvsektorn och bekämpa fattigdomen. Han vill också bekämpa brottsligheten genom att stärka polis och fängelser. Han har dessutom lovat att satsa på utbildning, sjukvård och rent dricksvatten för den stora del av befolkningen som saknar det.

– Peru vill inte ha extremism. Vi står i mitten. Vad betyder det att stå i mitten? Väldigt enkelt: god ekonomisk tillväxt för att finansiera sociala investeringar, sade Kuczynski enligt BBC innan han blev vald.

Kallas "gringon"

För att stämma med hans egna initialer PPK stavas partinamnet Peruanos Por el Kambio ("Peruaner för förändring") med K.

Trots att han är född och uppvuxen i Peru pratar Kuczynski efter många år utomlands spanska med amerikansk accent, vilket har ökat avståndet till många vanliga peruaner. I vissa läger kallas han för "el Gringo", som en antydan om att han är mer amerikan än peruan.

För att motverka bilden av att han skulle komma utifrån bar han under flera kampanjmöten en traditionell färgglad mössa och spelade flöjt, enligt AFP.